pasimaca

Kontroverzno istraživanje: Vlasnici maca pametniji od vlasnika kuca

Kad god pomislite da ste sve čuli, pojavi se još neko zanimljivo istraživanje ili studija sa svojim uvek interesantnim rezultatima. Naročito je istraživačima intrigantno ponašanje vlasnika pasa i mačaka, pa tako imamo hiljade studija koje se bave njihovim razlikama, navikama, sklonostima.

 

 

Poslednje istraživanje na američkom Kerol univerzitetu (Viskonsin) izazvalo je u buru širom sveta, jer su istraživači objavili da je njihova studija pokazala da su vlasnici mačaka pametniji od vlasnika pasa.

U svom istraživanju, naučnici su ispitivali oko 600 studenata i došli do podatka da su studenti ljubitelji ili vlasnici mačaka imali viši koeficijent inteligencije od ljubitelja (i vlasnika) pasa. U rezultatima ove studije navodi se da su vlasnici pasa znatno energičniji, neposredniji, društveniji i češće se povinuju pravilima, dok su vlasnici mačaka (u najvećem procentu) „introvertni nekonformisti“ koji dublje preispituju stvari, imaju uglavnom jasne i definisane stavove o važnim životnim pitanjima, i znatno su osetljiviji i krhkiji.

Neposredno pre ovog, slično istraživanje sprovedeno je i na univerzitetu Bristol u Engleskoj koje je pokazalo da osobe s fakultetskom, master ili diplomom doktora nauka pre u svom domu imaju mačku nego psa.

Istraživači su sugerisali da je jedan od mogućih razloga taj što visokoobrazovani ljudi (po pravilu) rade odgovorne poslove, na poslu ostaju duže i često putuju, a mačka je za zauzete ljude mnogo bolji izbor ljubimca, jer su samostalnije od pasa.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *