snoring

Zdravlje: Zašto psi hrču?

Hrkanje naših pasa je preslatko i internet je preplavljen slatkim video klipovima kuca u dubokom snu koje „testerišu“ baš kao i ljudi. Međutim, hrkanje može biti upozorenje da naši mezimci imaju neki zdravstveni problem.

 

Pre svega, psi mogu hrkati usled same anatomije njihove njuške i karakteristika rase kojoj pripadaju. Psi sa „spljoštenom“ njuškom gotovo uvek hrču dok spavaju, s obzirom da su im disajni putevi skraćeni i da vazduh ne cirkuliše normalno kroz nozdrve. To su pre svih buldog, mops i bokser. Kod ovih rasa hrkanje najčešće ne ukazuje ni na kakav zdravstveni problem, ali naravno, redovne posete veterinaru odagnaće svaku sumnju.

Međutim, psi mogu hrkati i usled alergija. Baš kao i ljudi, i psi mogu biti alergični na prašinu ili polen, pa im alergeni mogu „kočiti“ pravilno disanje. Lekovima se ove smetnje uspešno rešavaju i tada kuce prestaju da hrču.

Gojaznost može biti jedan od uzroka hrkanja. Višak tkiva oko vrata i grla može praviti smetnje prilikom disanja. Ovo može biti veoma opasno ako je pas previše debeo, jer višak kože i sala može dovesti do potpunog kolapsa dušnika. Gojaznost je uzrok i mnogih drugih ozbiljnih oboljenja, pa ako je vaš pas nabacio koji kilogram viška – vreme je za dijetu.

Problemi sa zubima. Ako se kvaran zub upali, inficira i postane apsces ili dođe do upale desni i usne duplje, hrkanje je neminovno jer navedeni oralni problemi takođe mogu uzrokovati otežano disanje i protok vazduha.

Gljivična infekcija (aspergiloza) – ovo oboljenje napada i pse i ljude, a nastaje kada se udahnu spore plesni u prirodi (seno, trava, kompost). Kada se udahnu, ove spore oštećuju unutrašnjost nosa i uzrokuju iritaciju sluznice.

I prehlada može biti uzrok hrkanja. Kada se razbole, usled iritacije nosa, sluzi i kijanja, psi tokom spavanja mogu hrkati.

Kao pasivni pušači. Ako žive u domu u kom vlasnici puše, hrkanje može biti signal da vašem psu veoma smeta duvan. Nemojte pušiti u stanu.

Ako vaš pas voli da žvaće igračke i stvari, može se desiti da mu neki delić ometa disanje i da zbog toga hrče. Ako posumnjate da nešto blokira disajne puteve vašem mezimcu, odmah ga odvedite kod veterinara.

Ako isključite sve druge uzroke važno je da napomenemo da je hrkanje u najvećem broju slučajeva normalna pojava. Baš kao i kod ljudi, kada kuca zaspi na leđima može početi da hrče. Takođe, ukoliko prima terapiju, neki lekovi mogu previše opustiti grlo pa se može javiti hrkanje.

 

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *