dog-scratching

Savet veterinara: Pruritus – drugo najčešće oboljenje kod pasa

Ovo kožno oboljenje je prema statistici drugi najčešći razlog (nakon dijareje) zbog kog vlasnici svog psa vode kod veterinara. Za vas otkrivamo kako da prepoznate da li se vaš češe baš zbog ovog oboljenja kože i kako mu pomoći.

 

 

Psi se mogu češati iz nekoliko razloga, i tokom noći se može desiti da se češu još češće. Potpuno je normalno da se psi s vremena na vreme počešu, ali ako primetite da ujedno i ližu kožu, češu se češće i duže nego obično, i uz to grickaju kožu i sebi prave ranice, to je znak za uzbunu.

Medicinski naziv za češanje kože uzrokovano intenzivnim svrabom naziva se pruritus. Uzroci mogu biti brojni, ali dva su najčešća – prvi je u direktnoj vezi sa stanjem kože (da li je upaljena, masna, suva, inficirana) i drugi uzrok su alergije.

Kada je reč o prvom, najčešće je uzrok suva koža. Psi najčešće pate od ovog stanja kože ako žive na prostorima sa niskom vlažnošću vazduha, a da je vašem mezimcu koža sva primetićete ako razmaknete dlaku i uočite perut i sitne pukotine na koži. Ako samo dodirnete kožu, vaš pas počeće da se intenzivno češe.

Okidač za suvoću kože može biti i ishrana psa. Na sreću, većina kvalitetnije hrane za pse na tržištu obogaćena je materijama koje „podmazuju“ kožu i doprinose njenom zdravlju. Ako vašem psu dajete samo suvu hranu, u većem je riziku da pati od suve kože i sveukupne dehidriranosti. U konsultaciji s veterinarom saznaćete da bi u slučaju da vaš pas voli suvu hranu, u obroke trebalo da dodajete digestivne enzime koji doprinose zdravlju kako digestivnog trakta tako i celog organizma (i kože naročito), jer zdrav digestivni sistem brže i lakše apsorbuje hranljive materije odgovorne i za zdravu kožu i dlaku vašeg psa.

Ako vaš pas pati od alergija, koža mu može biti ili previše suva ili masna, pa će propratni simptomi biti i češanje i lizanje kože. U današnje vreme sve je više pasa koji pate od alergija, to je bolest pasa 21. veka. Razlozi mogu biti različiti – pojedine vakcine, nepravilan uzgoj ili nepravilna ishrana.

Iako naizgled naivna i bezopasna, kožna oboljenja i te kako znaju da izazovu brojne zdravstvene probleme našim ljubmcima 

Alergije su nezgodne ne samo zato što se teško dijagnostifikuju, već i zato što terapija često podrazumeva agresivan pristup lečenju. Takođe, alergije se ne mogu nikada u potpunosti izlečiti, ali njihovo rano otkrivanje i prava terapija daju odlične rezultate, ublažavaju tegobe i poboljšavaju kvalitet života psa.

Jedan od najboljih načina prevencije alergija, prema poslednjim naučnim istraživanjima, je davanje probiotskih bakterija štencima, naročito Lactobacillus acidophilus i Lactobacillus bifidus.

Kada je reč o ishrani, hrana bogata ribljim uljima uvek je dobar izbor u prevenciji kožnih oboljenja, kao i laneno seme, ali naravno, o tome se detaljno posavetujte sa svojim veterinarom. Davanje antihistaminika (lekova protiv alergija) daje efekte, ali najčešće tri meseca od početka terapije.

Svakako, otkrivanje uzroka i tačne dijagnoze zadatak je veterinara, ali ako primetite da vaš pas ima neki od problema sa kožom, uvek mu možete pomoći na sledeći način:

 • Ako psa redovno vodite na šišanje i kupanje, zamolite grumera da smanji temperaturu fena
 • Koristite šampon koji hidrira kožu
 • Pojačajte vlažnu hranu u ishrani psa – konzerviranu, kuvanu, domaću ili svežu
 • Pas mora u svakom trenutku imati dovoljno sveže vode za piće
 • Dodajte seme lana obrocima
 • Probiotske bakterije i hrana bogata ribljim uljem su preporuka

 
1 koemntar za “Savet veterinara: Pruritus – drugo najčešće oboljenje kod pasa

 1. aleksandra dijamatovic

  Postovanje,

  U novembru sam nasla malo stene na ulici i udomila ga. Medjutim imam problema, odnosno ima ih ona. Od bebe je bila veoma aktivna, hiperaktivna i stalno je se cesala. Ocistili smo “buve”, parazite, stavili ampulu, popila je tabletu 3u1 (buve, krpelji, paraziti), u medjuvremenu je napravila ranu na vrhu repa. Kada smo napolju deluje veoma uplaseno. Trenutno pije bensedin od 5mg i neki lek neznam kako se zove za pse sa cudnim ponasanjem. Procitala sam ovaj tekst o koznim bolestima pa pozeleh da je mozda tako nesto kod nje, mada ona jede i kuvanu i suvu hranu (vise kuvanu). Nemam sliku, mnogo je lepa, glava joj lici na snaucera, telo dugo i tanko, trenutno ima 11kg. Da li mislite da bi trebalo da joj se da nesto za kozno obolenje?

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *