prevoz

Peticija za uvođenje „pet friendly“ linija u GSP

„Pet friendly“ linija podrazumevala bi određene autobuse koji bi prevozili ljubimce, pa vlasnici ne bi morali da brinu da će se drugi putnici buniti i da će morati da napuste vozilo. Svoju ideju ovako je ukratko za portal Petface objasnio Nikola Dražović.

 

Izvor: Petface.net

Nikola je tek jedan od mnogih Beograđana koji su, uprkos zakonskim odredbama o transportu kućnih ljubimaca u vozilima GSP,  prepušteni volji pojedinih vozača i njihovoj naklonosti ili nenaklonosti prema životinjama.

– Mada pomenute odredbe predviđaju da u autobuse, u određenom periodu tokom dana, i poštujući bezbednosne i higijenske mere, mogu ući psi visine do 40 centimetara (mereći od šapica do vrha leđnog grebena) samo protekle nedelje izbačen sam sa mojim ljubimcem iz jednog tramvaja i dva autobusa. Zabrinjavajuće je to što su mi ostali putnici rekli da nije prvi put da vozači zaustavljaju vozila i isteruju vlasnike ljubimaca – rekao je Nikola za Petface.

Verujući u to da se mentalitet većine verovatno neće skorije promeniti, ovaj Beograđanin pokrenuo je peticiju kojom je predložio moguće rešenje – uvođenje posebnih „pet friendly“ linija u okviru gradskog javnog prevoza. Tačnije „pet friendly“ polazaka!

– Ne mora da bude reč o svim linijama, već o onim za koje se proceni da su najpraktičnije i koje će nama ljubiteljima životinja omogućiti da se sa njima uputimo ka bilo kom delu grada – prošetamo Knez Mihailovom, uz Dunav ili Savu.. Što je još važnije, ovako bismo mogli bezbedno i bez rizika po životinju da se vratimo od veterinara autobusom, a ne pešice i to još posle nekog hirurškog zahvata. Nemamo svi automobile, novac za taksi i ne možemo uvek da se oslonimo na pomoć prijatelja – dodao je Nikola!

I Redakcija magazina Pas rado je podržala ovakvu inicijativu, a ukoliko se ideja i vama dopada, peticiju možete potpisati ovde 🙂
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *