psi-nam-pomazu

Kako nam sve psi čine život lepšim, zdravijim i boljim

Vlasnicima pasa nisu potrebna nikakva naučna ili saznanja stručnjaka da bi znali koliko im njihov ljubimac život čini lepšim i srećnijim. Ipak, nije zgoreg ponoviti na koje nam sve to načine psi ulepšavaju svakodnevicu i poboljšavaju zdravlje. Ako ništa drugo, zgodno je bar da potvrdimo sve ono što odavno slutimo i osećamo 🙂

 

 

Psi nam podižu raspoloženje – svega 15 do 30 minuta provedenih sa psom čine da se osećamo smirenije i znatno relaksiranije. Smanjuje se stres i povećava osećaj sreće. Igranje sa psom dokazano u mozgu podstiče lučenje serotonina i dopamina – hormona sreće koji su u vezi sa osećanjem sreće i smirenosti. Zato, sledeći put kad se iznervirate, zgrabite prvu igračku koja vam je pri ruci i siti se izigrajte sa svojim psom 🙂

Vlasnici pasa su u manjem riziku od srčanih bolesti – razgovor i maženje sa psom u značajnoj meri snižavaju nivo krvnog pritiska, što direktno smanjuje i rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti.

Psi štite decu od problema sa kožom i alergija – deca koja odrastaju sa psom imaju manji rizik od dobijanja ekcema od dece koja nisu odrastala uz psa. Takođe, mališani koji rastu uz psa, imaju značajno manji rizik da razviju neku od mnogobrojnih alergija na životinje i njihovu dlaku.

Vlasnici pasa su fizički aktivniji i zdraviji – kako i vaš pas ima redovnu fizičku aktivnost, i vi kao vlasnik vežbate sa njim. Tako psi svakog dana podstiču vašu fizičku aktivnost i čuvaju vam zdravlje.

Vlasnici pasa mnogo se brže oporavljaju od bolesti –  bilo da je reč o običnoj prehladi, vlasnici pasa brže se oporavljaju. Naučno je dokazano da se osobe koje su doživele infarkt, a imaju psa, oporavljaju čak dvaput brže od onih koji u domu nemaju kucu.

Psi su pravi mali alarmi za opasnost – naime, kada su odgovarajuće dresirani, psi bolesnim osobama mogu donosit lekove, ublažiti stres i čak predvideti epileptične napade.

Deca koja imaju psa ređe izostaju iz škole – verovali ili ne, ali tako je. Mališani koji u domu imaju psa postižu bolje rezultate u školi, zato što se retko razboljevaju i u veoma malom procentu izostaju sa nastave.

Psi mališanima podižu samopouzdanje – zato što se deca od malih nogu uče odgovornosti, osećaju se voljenim uz svog psa, a zahvaljujući ljubimcima probleme i stresne situacije rešavaju brže i bolje.

Oni su naši najbolji prijatelji – zahvaljujući neverovatno razvijenim čulima mirisa, sluha i vida, psi su veoma inteligentna i neverovatno privržena bića. Oni zahvaljujući svojim super-čulima odmah detektuju (na osnovu našeg govora tela) da li smo tužni, nervozni… i uvek se trude da nas oraspolože.

U stanju su da pređu neverovatne udaljenosti da bi stigli do svog vlasnika – tačnije,čak 4.506 kilometara! Da li ste čuli za psa Bobija, boksera iz SAD? Kada se izgubio i odlutao od svoje porodice koja se selila, prešao je čak 4.506 kilometara kako bi ih pronašao.

Psi su najbolji čuvari – od kada su štenci, psi su tako „setovani“ da uočavaju svaku opasnost koja može pripretiti njihovoj porodici. Mnogi lopovi odustaju od svojih namera kada čuju lavež psa ili ga ugledaju u dvorištu. Među najbolje čuvare u psećem svetu ubrajaju se rotvajleri, nemački ovčari i škotski terijeri. Mada, svaki pas, bio on i mali rastom, upozoriće na svako sumnjivo kretanje ili dešavanje u blizini svog doma ili vlasnika.

Psi pomažu našoj socijalizaciji – kako je psima neophodno društvo drugih pasa, oni nas tako „teraju“ da više pričamo sa drugim vlasnicima u parku, da sa njima razmenjujemo iskustva, da pronađemo svoje „ortake za šetnju“. Na taj način oni učvršćuju naše prijateljske veze i podstiču druženje, a društvo je najbolji lek za mnoge boljke savremenog čoveka.

Sa psima nikada nije dosadno – čak iako se tako učini na trenutak, vaš pas oduševiće vas svojom ljubavlju ili će napraviti neki gaf, smešnu facu ili čudan zvuk pa ćete se siti ismejati. Takođe, sa psom ćete uvek poželeti da odete u šetnju, da se istrčite, igrate…

Mogu nam spasiti život – dokazano je da psi mogu da nanjuše kancerogene ćelije u našem telu. Zabeleženi su slučajevi kada su psi nepekidno lizali ili njuškali mladeže na telima svojih vlasnika koji su se kasnije ispostavili kao maligni.

Pod stresom ste na poslu? Najbolji lek je slatki pas – mnogi poslodavci na Zapadu dozvoljavaju svojim zaposlenima da na posao dovode pse jer su tako mnogo opušteniji i produktivniji. Ne samo oni, već i njihove kolege koji maze pse i igraju se s njima, pa je osmeh zagarantovan, a radna atmosfera, kolegijalnost i međuljudski odnosi na najvišem mogućem nivou.

Čine nas boljim osobama – imati psa podrazumeva osećaj odgovornosti, empatiju, nežnost, tolerantnost.

 

 

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *