putin

Diplomatska kriza: Putin ne želi akitu od japanskog premijera

Ruski predsednik Vladimir Putin odbio je poklon japanske vlade, psa rase akita, koji je trebalo da mu bude uručen tokom samita sa japanskim premijerom krajem ove nedelje.

 

Izvor: Blic.rs

Foto: Rt.com

Koiči Hagiuda, član japanskog parlamenta koji je objavio ovu vest, nije dao objašnjenje zbog čega je Putin odbio poklon japanske vlade.

Japanska vlada namenila je ruskom predsedniku mužjaka rase akita, koji je trebalo da pravi društvo ženki iste rase koji je Putin dobio kao zahvalnicu za rusku pomoć nakon katastrofalnog zemljotresa i cunamija 2011. godine.

Pročitajte još: Kada je pre nekoliko godina ruski predsednik bio u poseti Bugarskoj, od premijera Bosirova na poklon je dobio štene bugarskog ovčara

Svetski mediji ovu vest preneli su kao “propast pseće diplomatije” u susret samitu koji će biti održan 15. i 16. decembra, a na kome će ruski predsednik i japanski premijer, između ostalog razgovarati i o sporu oko Kurilskih ostrva koji traje više od 70 godina. Na kraju Drugog svetskog rata, Kurilska ostvra, koja Japan zove Severne teritorije, okupirao je Sovjetski savez, zbog čega dve zemlje nikada nisu potpisale mirovni sporazum. Japan polaže pravo na ta ostrva, ali pregovori stagniraju od krize na Krimu 2014. godine.

Putin je poznat kao veliki ljubitelj životinja, poseduje i bugarskog ovčara po imenu Bafi kog mu je poklonio bugarski premijer 2010. godine. Ruski predsednik imao je i labradora Koni koji je preminuo 2014. godine. Koni je bio poklon od Putnovog bliskog prijatelja, ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua.

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *