fear-aggression-dog-hiding-mike_w40

Kako pomoći psu kada počne sezona petardi i vatrometa

Još dvadesetak dana deli nas od novogodišnjih slavlja i nezaobilaznih pirotehničkih sredstava. Neretko prepadnu i nas, a zamislite tek kako je kucama koje pate od parališućeg straha od buke.

 

Izvor: magazin Pas

Retki su psi koji su imuni na prasak petardi u vreme praznika. Iako je poslednjih godina u Beogradu i drugim gradovima Srbije pirotehnike nešto manje na ulicama nego ranije, eksplozije petardi i „topovskih udara“, naročito u novogodišnjoj noći, sveprisutne su. Veliki broj pasa koji su živeli u dvorištima, panično prepadnuti bukom, pobegao je od svojih vlasnika. Slično znaju da postupe i inače mirni i krotki psi tokom šetnje bez povodnika.

Eksplozije kod naših ljubimaca izazivaju strah, ali i paniku i nervozu, što često ume da preraste u agresiju. Razlog za to je u psećem sluhu, koji se umnogome razlikuje od čovekovog i koji je drugačije naštimovan. Ljubimci imaju mnogo tananije čulo sluha i prasak petardi njima zvuči mnogo glasnije i iritantnije. Za panične reakcije životinja zaslužna je promena uobičajenih zvukova, jer ovako intenzivne zvukove psi veoma retko slušaju. Pirotehnika njima zato stvara veliki stres, pa ih je često veoma teško umiriti i vratiti u uobičajen ritam.

Vlasnik, naročito pribran i staložen, kod većine životinja je autoritet pred kojim nestaju i najveći strahovi

Navikavanje psa na pucanje petardi, vatromet i nagle zvukove trebalo bi da bude sastavni deo socijalizacije još od dolaska šteneta na svet. Često se pri tom zanemaruje činjenica da socijalizacija traje čitavog života jer se ponašanje pasa menja, a strahovi koji ranije nisu postojali mogu iznenada da se pojave. Zato treba biti oprezan i spreman na sve situacije prilikom izbora šteneta, ali i tokom njegovog sazrevanja i kasnijeg života.

Jedinstveni savet za rešavanje straha od petardi ne postoji, jer je svaki pas jedinka za sebe, drugačije reaguje i svakom je potreban individualni pristup. Kako bismo sprečili strahove i fobije, često nam je potrebna pomoć bihejviorista i praktičara koji se bave ponašanjem životinja i njihovom socijalizacijom. Strahove je svakako moguće uspešno lečiti, ali nažalost ovakvi i slični problemi ne rešavaju se za tren oka niti za nekoliko dana. Proces desenzibilizacije i navikavanja ume da bude dugotrajan i zahteva pažljivo planiranje, sistematski pristup i pre svega predanost vlasnika i ulaganje vremena i truda u rad sa psom.

U vreme intenzivnog praska petardi pojačajte muziku ili uključite TV kako bi se spoljni svet manje čuo

Osnovni savet je da čovek nauči da prepoznaje simptome stresa kod životinja. Psi pod stresom uglavnom su nemirni, ne mogu da se skrase, hodaju tamo-ovamo, dahću, sline, oblizuju se… Budite smireni, jer vaše ponašanje utiče i na ponašanje psa. Neki su psi osetljiviji na zvukove od drugih. Razlog tome mogu biti loša iskustva, neadekvatna socijalizacija ili genetske odnosno pasminske predispozicije. Kod većine životinja, bez obzira na to, vlasnik, naročito pribran i staložen, autoritet je pred kojim nestaju i najveći strahovi.

U vreme novogodišnjih praznika potrebno je da ljubimca ne šetate u vreme kad napolju odjekuju petarde ili vatrometi. Mnogi psi veoma se plaše ovih zvukova i u panici se mogu otrgnuti s povoca, pobeći i izgubiti se. Ovo je najčešći način gubljenja ljubimca u vreme praznika. Umesto toga, u duge šetnje radi rekreacije odlazite rano ujutru kad gradom vladaju tišina i mir, ili birajte dalje površine koje su na bezbednoj udaljenosti od ljudi i šenlučenja.

Veoma je važno da psa ne ostavljate samog napolju bez nadzora, čak i ako je dvorište dobro ograđeno, a pas vezan. Životinja može da se uspaniči, pokida lanac i pobegne, ili da se povredi ili uguši ukoliko se upetlja u lanac. Prag spoljne buke u domovima smanjite na što manju meru. To možete da postignete zatvaranjem prozora, zavesama i roletnama. U vreme intenzivnog praska petardi pojačajte muziku ili uključite TV, kako bi se spoljni svet manje čuo, a pas svoj sluh usredsredio na manje stresne zvukove.

Ukoliko je vaš pas posebno sklon stresu usled buke koju izazivaju petarde i vatromet, porazgovarajte s veterinarom o mogućnostima sedacije. Sedativ bi trebalo dati pre nego što počne buka petardi u novogodišnjoj noći, kako bi na vreme počeo da deluje. Naravno, pravilo da ljubimcu nikada ne dajete sedative niti bilo koje druge lekove na svoju ruku apsolutno važi i u ovom slučaju.

Ako ste prinuđeni da Novu godinu dočekate van kuće i bez ljubimca, ostavite ga u delu kuće u kome je bezbedan, zatvorite sve prozore, navucite zavese i ostavite TV ili radio uključen, kako bi se spoljna buka što manje čula. Kad su uplašene, neke životinje mogu postati destruktivne, pa je zato najbolje da uklonite sve predmete koje pas može oboriti ili uništiti.

 

 

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *