winter-dog

Savet: Praznične radosti i opasnosti

Vaši ljubimci sigurno će uživati u prazničnoj atmosferi koja je pred nama, i višku vremena koje ćete provesti kod kuće. Ali nisu svi aspekti novogodišnjih praznika jednako prijatni za naše pse.

 

Izvor: magazin Pas

Ništa manje od nas u novogodišnjim praznicima ne uživaju ni naši ljubimci. Ne raduju se doduše neradnim danima, bogatoj trpezi i kojoj čašici alkohola, ali je sigurno da im praznična atmosfera, okupljanje porodice i zajedničko vreme u domu i te kako prijaju.

Muvanju oko stola i preklinjanju za zalogaj posebno su sklone proždrljive rase pasa, poput labradora ili retrivera

Iako su Nova godina i Božić vreme opuštanja, spokoja i slavlja, ne smemo da zaboravimo i na sve sitne opasnosti od kojih bi trebalo da sačuvamo svoje pse. Pored hladnoće i zimskih bolesti, u ovo doba godine oni su izloženi i nizu rizika koji prete da bace lošu senku na prazničnu atmosferu. Magazin Pas vas podseća čemu obavezno da posvetite pažnju kako bi vaš ljubimac na najbolji način uživao u zimskim praznicima i novogodišnjoj atmosferi.

ISHRANA

I psi su kao i ljudi skloni prejedanju. U većini naših domova u vreme novogodišnjih praznika hrane je u izobilju. Zato je važno da svom ljubimcu ne dozvolite neumereno unošenje kalorija. Iako nije baš uvek lako odupreti se molećivom pogledom psa tokom obeda, morate biti strogi i životinju lišiti brojnih poslastica s trpeze. To se posebno odnosi na meso, kosti i masnu hranu koja kod nas čini sastavni deo praznika. Muvanju oko stola i preklinjanju za zalogaj posebno su sklone proždrljive rase pasa, poput labradora ili retrivera koji mogu da jedu dok god ima hrane, i kojima nisu strani ni slatkiši, hleb, pa čak ni voće.

Životinje će jesti neumereno ukoliko hrane ima u izobilju. Zato su naši kućni ljubimci često predebeli. Nije retkost i da vlasnici traže intervenciju veterinara zbog gojaznosti svog psa. Ne zaboravite da prekomerna težina kućnim ljubimcima, baš kao i ljudima, donosi oboljenja poput šećerne bolesti, bolesti srca i krvnih sudova, poremećaja funkcija mišića i skeleta, povišeni krvi pritisak. To su sve razlozi da i u vreme praznika ne odstupite od uobičajenog ritma ishrane svog psa, i lišite ga masnog zalogaja pečenja ili variva iz svog tanjira.

 REKREACIJA

Neradni dani u vreme praznika idealno su vreme da se posvetite rekreaciji svog ljubimca. To će biti i najbolji način da sagori kalorije nagomilane prethodnih hladnih dana. Za rastrčavanje psa idealne su duge šetnje u prirodi. Beograđanima na raspolaganju stoje prostranstva Ade Ciganlije, Banjičke šume, Košutnjaka ili Topčidera, a ovakve oaze postoje i u svim drugim gradovima. Izbegavajte parkove u centru ili manje površine gde vladaju gužve i gde ljubimac može biti izložen petardama i drugoj pirotehnici.

Idealno bi bilo da se osamite i krenete u višesatne šetnje. U prirodu obavezno ponesite lopticu ili neku drugu igračku za kojom pas rado trči. Osim što ćete mu pomoći da sagori višak kilograma, pas će se tako izmoriti i u domu biti mirniji i spokojniji. Osim toga, bolje će mu prijati san i odmor. Tokom šetnje ponesite i činiju i bočicu vode za ljubimca, koju bi najbolje bilo da držite uz sebe ili u postavi jakne, kako ne bi bila potpuno hladna. Zabava u prirodi u vreme bogatih prazničnih trpeza i neizbežnih čašica neće prijati samo vašem psu, već ćete se i vi bolje osećati posle višekilometarskih šetnji.

UTOPLJAVANJE

Da bi boravak u prirodi bio potpuna uživancija za vašeg psa, potrebno je da ga pripremite i dovoljno ga utoplite. Ipak, ne preterujte u tome i imajte na umu da svim psima nije potrebno dodatno utopljavanje. Zavisno od rase, kod pasa se stepen termoregulacije razlikuje. Manjim pasminama, koje odlikuje slaba dlaka, potreban je ogrtač za hladne dane. Psima koji imaju razvijenu višeslojnu dlaku, i kojima je kretanje kroz vodu upisano u genetski kod, nikakva odeća nije potrebna. Tipičan takav pas je retriver, a mraz dobro podnose i gotovo svi ovčarski i lovački psi.

Neradni dani u vreme praznika idealno su vreme da se posvetite rekreaciji svog ljubimca

Imajte na umu da je najvažnije da psu, ukoliko mu je potrebno oblačenje, zaštitite leđa i grudni koš. Ne prekrivajte mu glavu i šape, jer su ove regije obično dobro prirodno zaštićene. Stručnjaci preporučuju i redovan odlazak kod grumera (frizera), koji češljanjem i negom sprečavaju ćebanje dlake i tako podstiču bolje grejanje ljubimca. Ukoliko se životinja kreće po gradskim ulicama, koje su često zasute solju ili rizlom, važno je da posle svake šetnje psu pažljivo operete šape. Za ove dane mnogi savetuju i blagi sloj glicerinske masti, koji će zaštiti najosetljivije delove psećih nogu.

RAZDVOJENOST

Praznici su i vreme putovanja. Ukoliko ste prinuđeni da Novu godinu i Božić provedete razdvojeni od svog ljubimca, dobro povedite računa kome ćete poveriti brigu o njemu. Iznuđena rešenja i štednja novca znaju da na nekoliko dana zagorčaju život i životinji i čoveku koji je preuzeo na sebe brigu o njoj. Dobro razmislite, zato, ko iz kruga prijatelja ili rođaka ima najviše strpljenja i ljubavi prema životinjama. Osoba koja nekoliko dana brine o ljubimcu mora da bude potpuno svesna da je briga o životinji identična brizi o čoveku ili detetu. Ukoliko ćete biti duže odsutni, rešenje može da bude u sve brojnijim pansionima za pse, koji postoje u gotovo svakom većem gradu. Najveći broj njih su mesta gde ljubimci mogu da dobiju zaista sve što im je potrebno tokom vašeg odsustva.

Izbor „dog-sitera” zavisi prvenstveno od naravi vašeg psa – neki lakše prihvataju odlazak u hotel a neki teže, ali pre ili kasnije svi se na to naviknu.

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *