dog-in-winter-hd

Razotkrivamo najčešće zimske mitove

Bilo da ste novopečeni ili iskusni vlasnik psa, ili samo ljubitelj naših četvoronožnih najboljih prijatelja, niko nije imun na uvrežene zablude. Zato smo rešili da razotkrijemo pogrešne informacije koje tokom zime kruže o psima, njihovom zdravlju, ponašanju i navikama.

 

 

Najpre, vreme je da još jednom razbijemo predrasudu da psima tokom zime nije potrebna topla jakna ili džemperić. Naravno, nije svim pasminama hladno. Na primer, zlatni retriver ima gusti omotač, ali vašem jazavičaru će trebati garderoba. Takođe, kada je napolju „debeli“ minus, bez obzira da li je vaš pas veliki ili mali, porazmislite o toplom ogrtaču. Mnogi vlasnici oblače dobermane, jer iako snažni, imaju kratku dlaku i može im biti hladno.

Pas može da jede sneg do mile volje – NETAČNO. Psu ne bi trebalo da dozvoljavate da jede sneg jer osim što sadrži životinjski otpad i prljavštinu, prepun je i soli i hemikalija. Ako se najede snega, baš kao i čovek, pas može dobiti ozbiljne stomačne probleme. Neka se drži obične vode i nema problema.

Psima tokom zime nije potrebna ista količina vode kao leti – NETAČNO! Baš kao što se i ljudi znoje tokom zime i gube tečnost, tako i psi mogu biti dehidrirani i žedni kada je hladno. S hladnoćom ruku pod ruku ide suv vazduh, pa je psima voda potrebna u istoj količini kao i tokom drugih meseci u godini.

Ako pas obavi nuždu na snegu, nije potrebno da skupljate njegov izmet – NETAČNO! Mnogi vlasnici misle da se i izmet topi poput snega, ali naravno, takva magija ne postoji. Čak naprotiv, tokom zime se teže razgrađuju, a kako se na fekalije „lepe“ bakterije, neočišćen izmet može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme drugim psima i ljudima. Uvek skupljajte za svojim psima.

Ne morate brinuti o buvama i krpeljima – NETAČNO. Ove životinjice tokom zime nalaze skrovita topla mesta, naročito u našim domovima. Zato svoje pse i tokom zime štitite od buva i krpelja, a kuću i stanove čistite redovno.

Zaštita za šape potrebna je samo tokom dugih šetnji – NETAČNO. Iako su mnogim psima čizme i čarapice iritantne, zaštitite im šape ako je na ulicama mnogo soli i ako vaš pas ima problema sa šapama tokom zime. To ne moraju biti uvek čarapice, već u veterinarskoj apoteci potražite preparate koji štite šape od soli i leda.

Pas će sam otresti sneg sa sebe –NETAČNO. Ma koliko energično se otresali, delići snega mogu ostati na njihovom krznu i iritirati ih. Zato ako vaš pas ima gusto krzno, pomozite mu da se oslobodi viška snega, bilo četkom ili toplom kupkom ako je tokom zimskih čarolija sa sobom kući doneo višak snežnog pokrivača.

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *