christmas-cat-and-dog

Praznici opasni za pseće stomačiće

Nijedna namirnica ljubimca neće ubiti, ali mnoge u sebi sadrže određene sastojke koji iritiraju pseći metabolizam. Najčešće će uzrokovati povraćanje i/ili dijareju.

 

Izvor: Index.hr/ljubimci

Naravno, ako se psi nekako dokopaju alkohola i popiju ga – on može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme. Statistika kaže da trećina svih kućnih ljubimaca zbog trovanja ljudskom hranom tokom novogodišnjih i božićnih praznika završi kod veterinara. Najčešće stradaju ljubimci koji najviše „žickaju“ hranu – psi, ali i ostali mezimci su u pojačanom riziku.

Kako bi vaši ljubimci izbegli ozbiljne probleme navodimo ljudske namirnice od kojih ljubimci najčešće stradavaju. To su: čokolada i ostali slatkiši, slane grickalice, začinjeni ostaci sa stola (uključujući i kosti), alkoholna pića, kafa/čaj (kofein) i mleko.

Najugroženiji su štenci, stariji ljubimci i uopšte sve osetljive životinje. Zato se savetuje izbegavanje ovih i namirnica koje vašem psu ne prijaju, kao i obilnih obroka tokom praznika. Ukoliko se vašem ljubimcu zalomi poneki štetni zalogaj i izazove dijareju ili povraćanje – odmah ga stavite na dijetu.

U slučaju ozbiljnijih stanja poput depresije, ubrzanog lupanja srca, povišene temperature i ostalih stanja koja se bitno razlikuju od uobičajenog ponašanja vašeg psa obavezno posetite veterinara.

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *