sleeping_cat_and_dog_wallpaper_ye224

Nauka: Duvanski dim ubija naše ljubimce

Duvanski dim negativno utiče na krv i organe kod mačaka, pasa, morskih prasića, hrčaka, čak i kod ribica, i povećava rizik od pojave kancera, srčanih ili plućnih bolesti.

 

 

Izvor: Daily Mail, B92/ljubimac

Istraživanja o bolestima prouzrokovanim duvanskim dimom kod životinja pokazuju da je veoma smrtonosan i da može da izazove rak kod vašeg kućnog ljubimca. Administracija hrane i lekova (FDA) je objavila savetnik, zasnovan na nekoliko sprovedenih istraživanja.

  • Kao i deca, psi i mačke najviše vremena provode na ili blizu poda, gde se ostatak duvanskog dima koncentriše u kućnoj prašini, tepihu i prostirkama. Onda dospeva na krzno. Tada, psi, mačke i deca udišu štetne materije, a ljubimci ih i unose u organizam kada ližu svoje krzno – rekla je Karmela Stamper, veterinar FDA.

Pasivno pušenje može da izazove rak pluća ili nazalni rak kod pasa, maligni limfom kod mačaka, i alergije i probleme sa disanjem kod obe vrste životinja, kako navode studije sprovedene na Tuftsu, univerzitetskoj školi veterinarske medicine u Masačusetsu.

Broj ljubimaca koji uginu svake godine od uticaja duvanskog dima nije poznat, ali veterinari navode brojne primere iz ordinacije, gde su životinje dobile alergijske reakcije, nazalna zapaljenja, upalu pluća i pojave raka od duvanskog dima.

Rak limfe je jedan od glavnih uzroka smrti mačaka. Istraživanje sa Tuftsa je pokazalo da česta izloženost duvanskom dimu duplira kod mačaka šanse za pojavu raka, a 5 godina života sa vlasnikom pušačem povećava rizik i do 4 puta.

Simptomi raka kod životinja uključuju kašalj, probleme sa ishranom ili disanjem, balavljenje, gubitak težine, povraćanje, nazalna zapušenost, krvarenje i kijanje.

Najveći rizik je ako u kanti za smeće pronađu nikotinske patrone elektronskih cigareta, koje su jednako štetne za životinje, i pojedu ih.

Rizik kod pasa sa velikim njuškama

Psi sa velikim njuškama poput hrtova, ruskih hrtova, dobermana izloženi su većem riziku od nazalnog kancera. Kao i ljudi, i psi imaju dlake u njušci koje služe kao filteri i sprečavaju štetne materije, kao i duvanski dim da dođe do pluća. Međutim, nagomilavanjem toksina od duvanskog dima može doći do pojave raka.

Rizik kod pasa sa malim njuškama

S druge strane, psi sa malim njuškama poput mopsa, buldoga i bigla nemaju iste filtere u njušci, pa su izloženi raku pluća.

Rizik kod mačaka

Mačke su izloženije riziku od pojave raka nego psi. Kod mačaka je najrasprostranjeniji rak usne duplje i rak imunog sistema (limfom). Razlog tome je to što mačke ližu svoje krzno i na taj način unose u organizam sve toksine. Mačke čiji vlasnici puše kutiju cigareta dnevno su tri puta više izložene riziku od raka limfoma.

Rizik kod ribica

Nikotin i kancerogene supstance se lako iz vazduha rastvaraju u vodi, inficirajući ribice i ubijajući ih. Studija veterinarske klinike Egzotične životinje Severne Amerike otkrila je da će ribice, koje su izložene visokom nivou nikotina početi da se grče, gube boju, dobiju kruta peraja, i na kraju – umru.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *