1280px-licking_dog

Rizici psećeg poljupca

Psi rado dolaze kod nas po zagrljaje. Mnogi, međutim, kažu uzdržavajte se od ove vrste prisnosti i navode da pas zapravo mrzi da se nađe zarobljen u vašem naručju.

E pa, dolićemo još malo soli na ranu: takođe bi trebalo da prestanete i da ljubite vašeg psa. The New York Times je objavio detaljno obrazloženje zašto ne bi trebalo da dozvoljavate psu da vam liže lice.

Osnovni argument: Sigurno ste nekada čuli za ono da su pseća usta čistija od ljudskih? Zaboravite na to, jer prosto nije tačno. Pseća usta prepuna su bakterija koje jedva čekaju da inficiraju ljudskog domaćina. Kako je Neilanjan Nandi, profesorka medicine sa Dreksel Univerziteta rekla za Times, tu se nalaze „ogromni oralni mikrobiomi bakterija virusa i gljivica“. A postoje i određeni organizmi koji su jedinstveni za pse i sa kojima ljudi teško mogu da se izbore. Među njima su, recimo, salmonela, ešerihija koli, kao i veliki broj crva koje pas pokupi uzimajući izlučevine drugih životinja.

Izgleda da usta, po američkim novinama, nisu jedina opasna zona. Tu je i njuška, kao i krzno koje okružuje pseći nos, gde mogu da se kriju različita neprijatne iznenađenja.

„Nije stvar samo u tome što nose u pljuvački“, kaže Džon Oksford virolog iz Londona. „Psi provedu pola svog života gurajući nos u prljave uglove tako da su im njuške pune bakterija, virusa i sličnih mikroorganizama.“

Kako Times primećuje, ne treba da izbegavate baš sve poljupce, ali ne zaboravite da je lice puno sluzokože poput očiju, nosa ili usta, preko koje bakterije lako prodiru u naše telo. Za utehu je da većina patogena koje psi nose ne mogu da nas inficiraju putem kože.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *