dandi

Predstavljamo: Dandi dinmont – neodoljiv i nezavisan

Dandi dinmont je pas smešnog imena i neodoljivo simpatičnog izgleda. Telo mu je izduženo, noge kratke, a prepoznatljiv je po ćubastoj frizuri.

 

 

Izvor: magazin Pas

Ime je dobio po junaku iz romana Valtera Skota koji je odgajao terijere. Poznat je po dobroj naravi, odanosti, ali i nezavisnosti. Može biti i dobar čuvar, a kažu da je čak i tvrdoglaviji od većine terijera. Linja se veoma malo i odličan je s nešto starijom decom.

Uprkos tome što izgleda kao da je izašao iz crtaća, dandi je hrabar, što dokazuje i činjenica da potiče od pasa koji su u 17. veku korišćeni za lov na jazavce i vidre. Odatle i potiče sposobnost po kojoj su dandiji čuveni – mogu da kopaju veoma velike rupe za vrlo kratko vreme. Uživaju da izazivaju druge životinje – od pasa do lisisca. Mogu se naučiti životu s mačkama, ali nikako ih ne bi trebalo ostavljati nasamo s malim životinjama poput hrčaka ili drugih glodara.

Smatra se relativno ugroženom vrstom jer se veoma mali broj novih primeraka registruje svake godine. Američki kinološki klub ih priznaje kao posebnu rasu od 1888. godine. Nemaju mnogo urođenih zdravstvenih problema, osim nevolja s kičmom, karakterističnom za sve pse dugih leđa i kratkih nogu, i nešto povišene stope obolevanja od karcinoma.

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *