ruski-policijski-psi

Rusija dobila prve klonirane policijske pse

Jači, mišićaviji i proizvedeni u laboratoriji. Tako se mogu opisati novi policijski psi koje je Rusija dobila od Južne Koreje.

 

Izvor: Blic.rs

Policija i službe bezbednosti u Rusiji testiraće klonirane specijalne pse kako bi lakše pronalazili eksploziv i drogu. Tri psa belgijska ovčara tipa “malinoa” klonirao je južnokorejski profesor Huang Vu-Suk iz laboratorije “Soam biotek”, jedne od najvećih na svetu kada je u pitanju kloniranje pasa. Profesor Suk poznat je po tome što planira da jednog dana ponovo stvori mamute.

Dr Suk je poklonio pse koji vrede po 100.000 dolara policiji i tajnoj službi u Jakutiji, najhladnijoj regiji na svetu. Reč je o istom delu Sibira u kom profesor prikuplja uzorke istrebljenih mamuta s namerom da ih oživi.

– Ovi psi stvoreni su od ćelija najboljih korejskih pasa s odličnim njuhom, zbog čega su nasledili njihove jedinstvene sposobnosti. Oni su prvi klonirani psi u službi u Rusiji – rekao je Semion Grigorijev, direktor Muzeja mamuta u Jakutiji gde je organizovano predstavljanje pasa javnosti.

Do sada je u prvom centru za kloniranje životinja u Seulu klonirano 500 pasa, a od uspešnog kloniranja prvog, koje je izveo upravo dr Suk, prošlo je skoro 12 godina.

– Ovo su vrlo mladi psi. U Koreji su prošli osnovne treninge, a policija i služba bezbednosti će unaprediti njihove sposobnosti i talente – rekao je Grigorijev.

Valerij Čugunov iz Ruskog vojno-istorijskog drušva izjavio je za agenciju “Interfaks” da se psi još nisu navikli na ledene temperature u Jakutiji, koje su se nedavno kretale oko minus 30 stepeni Celzijusa.

– Kada ih pustimo napolje, odmah trče nazad. Međutim, navići će se. Dva psa će ići policiji, a jedan će istraživati arheološka mesta i stare vojne grobnice – rekao je Čugunov, prenosi “RT”.

Rusija nije prva zemlja koja će koristiti klonirane pse. Ove životinje odavno se koriste u SAD, Kini i nekoliko zemalja Južne Amerike. Kloniranje životinja nije dozvoljeno u svim zemljama, pa je tako Evropski parlament 2015. zabranio kloniranje u EU, kao i uvoz takvih životinja.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *