5

Psihologija: Zašto psi “kradu”stvari?

Prizor šteneta koje beži i u ustima nosi čarapu možda izgleda slatko i neodoljivo, ali kada pas postane “hronični kradljivac stvari”, to više nije tako smešno. Bez obzira na vrstu ili rasu važno je je sprečiti neželjeno ponašanje dok ne dođe do ozbiljnijih problema.

 

Izvor: Životinje.rs

Određene rase uključujući zlatnog retrivera, jorkširskog terijera i papilona imaju tendenciju da više od drugih pasa “kradu” stvari. Ako vaš pas hronično krade predmete po kući kako bi ih sakrio ili grizao, verovatno imate problem i trebalo bi da ga rešite. Naime vrlo je mali korak od papuče na podu do obroka na šporetu.

Kada pas ukrade neki predmet on zapravo želi da ga poseduje. Odeća, obuća i dečije igračke su omiljene stvari “psima kleptomanima”. Oni uživaju u tome da ih žvaću, kidaju ili bacaju, ali ne shvataju uzimanje naših stvari kao “krađu”.

Kada pas krade hranu, motivi su očigledni. Čak i ako je dobro nahranjen, vaš pas i dalje može imati potrebu da uzme deo vašeg obroka. Međutim, takvo ponašanje može eskalirati pa će se ljubimac navići da uzima hranu sa trpezarijskog stola ili šporeta.

Neki psi kradu jer žele pažnju. Oni uzimaju stvari koje su nam važne kako bismo ih jurili.

Kako rešiti problem? Ako pas krade stvari zbog igre, najbolje je naučiti ga koje su njegove igračke, ali dok uvežbavate, preporučuje se da držite odeću, dečije igračke i obuću van njegovog dometa. Još je važnije paziti da pas ne proguta nešto što ne bi smeo jer to može dovesti do ozbiljnih problema. Morate takođe da pazite da ne ostavljate hranu pre i posle obroka tamo gde je pas može uzeti.

U slučaju da imate psa koji često krade, posavetujte se s veterinarom u vezi hrane koju inače kupujete jer je moguće da ljubimac ne dobija ono što mu treba iz hrane. Nemojte ganjati psa kad vam nešto ukrade, jer je to možda ono što on želi pa će jurnjavu doživljavati kao igru i nagradu. Loše ponašanje se nikad ne sme nagrađivati.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *