varsava

Varšava: Pomozite napuštenim mačkama da prezime

Gradonačelnica Varšave Hana Gronkjevič Valc apelovala je na Varšavljane i upravnike zgrada da pomognu uličnim mačkama lutalicama da prezime tako što će im ostaviti otvorene prozore podruma i mogućnost da tu nađu utočište da se ogreju.

 

 

Izvor: Beta

  • Jesen i zima su težak period za sve životinje. Grad Varšava apeluje na žitelje prestonice da se aktivno uključe u pomoć životinjama koje su stalni deo gradskog ekosistema. Boravak mačaka lutalica u gradskim podrumima efikasno i na prirodni način sprečava premnožavanje miševa i pacova – navela je gradonačelnica u pozivu da se uličnim mačkama omogući ulaz u podrume i pristup vodi.

Na ulične mačke Varšava ne gleda kao na lutalice iako nemaju vlasnike već kao na “četovornožne komunalce” koji pomažu ekološki u deratizaciji grada.

  • Mačke koje slobodno žive na ulici su veoma važan deo ekosistema. Na prirodan i efikasan način nas štite od prisustva i premnožavanja glodara, pre svega miševa i pacova. Ne gleda se na njih kao na lutalice bez vlasnika. Zabranjeno je da se hvataju, odvoze i da im se na bilo koji način otežava život – rekla je o brizi gradskih vlasti za 29.618 varšavskih maca uličarki portparolka grada Agnješka Klomb u januaru kada je napravljen i zvanični popis.

U poslednje tri godine gradske vlasti Varšave nabavile su za prehranjivanje uličnih maca 950.000 kilograma hrane, a neki gradovi u Poljskoj, koji su kao i Varšava izračunali da im se i finansijski isplati briga o mačakama lutalicama, čak besplatno dele zainteresovanim građanima i četvrtima drvene “mačije hotele” – multipleks kućice za više mačaka.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *