Savet: Kako da psu očistite zube - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
pas zubi
Od petmagazine.rs - 25/04/2020

Savet: Kako da psu očistite zube

Pravilnom negom zuba i desni sprečavate da pas dobije kamenac, zadah, ali i da se problemi prenesu na jetru, srce i bubrege. Svaki pas se navikne na ćišćenje i vremenom mu to čak prija.

Izvor: magazin Pas, Foto: Shutterstock

Veterinari opominju da je oralna higijena veoma važna, iako je dobra vest da u odnosu na nas, psi ne kubure s karijesom. Ali uprkos onoj čuvenoj i potpuno netačnoj predrasudi da su pseća usta daleko čistija od ljudskih, psi i dalje mogu da imaju razne probleme kao što su kamenac, taloženje plaka, zapaljenje desni… Problem, međutim, nije samo u lošem zadahu ili žutim zubima. Baš kao i kod ljudi, zapuštenost može da dovede do ostalih zdravstvenih komplikacija, a naročito može loše da se odrazi na jetru, srce i bubrege. Predlažemo vam zato nekoliko dobrih načina za održavanje higijene zuba koji će uticati na kvalitetniji život vašeg psa:

Kako da perete zube svom psu

Ako vaš pas ume sam da opere svoje zube, onda možete i da preskočite ovaj savet i objavite taj klip na jutjubu. Ipak, za većinu nas koji nemamo takvo čudo u stanu, moramo da se latimo četkice za zube. U početku, pas se neće previše radovati pranju zuba, ali vremenom će osećaj biti daleko prijatniji. Birajte trenutak nakon što se vaš pas dobro izigrao ili istrčao, pa će tada sedeti mirnije. U prvih nekoliko puta ne preterujte sa čišćenjem, nek se navikne na četkicu. Počnite laganim pokretima i prestanite čim pas krene da negoduje, nebitno da li ste oprali cela usta ili tek manji deo. Svaki sledeći put utrošite više vremena. Za sve to vreme pričajte umilno, tiho, smireno, dok god mu čistite usnu duplju, a po završetku ga obavezno počastite omiljenom poslasticom. Nakon nekog vremena, pas će se sasvim navići, pa čak i radovati čišćenju.

Počnite na vreme, što ranije, najbolje dok je još štene

I odrasli psi mogu vremenom da se prilagode na četkicu i da im pranje vremenom postane sasvim prijatno. Ali i psu i vama je sve to lakše kad je on još mali.

Kako da izaberete dobru pastu

Nikada, baš nikada nemojte da koristite svoju pastu za pranje zuba psu. Većina naših pasta sadrži fluoride, a oni su veoma otrovni za pse. U boljim pet-šopovima tražite savet i preporuku šta da odaberete. U našoj zemlji nije baš poveliki izbor, a cene se kreće uglavnom oko 300 dinara.

Suva hrana je bolja od mekane

Ako se na četkici pojave tragovi krvi, ili vam se učini da je pranje zuba bolno za vašeg psa, još ima nade da se spreči upala. Preskočite vlažnu hranu, naročito zato što se ona više lepi za zube i zapada u desni. A suva hrana se bolje žvaće i samim tim se jačaju desni.

Nek žvaću kosti i igračke da očiste zube

Ima dosta sintetičkih igračaka za žvakanje, specijalno napravljenih baš za jačanje desni i zuba. Samo obratite pažnju na te igračke – ako su pretvrde, mogu da slome zub i oštete duplju. Ovakve igračke pomažu i pri otklanjanju plaka i kamenca, ali to ipak nije dovoljno. Zamislite da čovek koristi samo žvake i vodice za ispiranje usta. To svakako ne bilo efikasno za održavanje higijene, pa ni zdravstvenog stanja uopšte. Isti slučaj je i sa psima.

Kada ići veterinaru

Bilo da vodite računa o oralnoj higijeni ili ne radite ništa po tom pitanju, obavezno pregledajte usta svom psu na svakih nedelju-dve dana. Ako primetite neke od ovih znakova, povedita psa veterinaru:

  • Zadah
  • Promene u načinu na koji žvaće hranu ili promene u ishrani opšte
  • Često guranje šapa u usta
  • Depresija
  • Preterano balavljenje
  • Loš zagrižaj
  • Zub koji je promenio boju, slomljen je, napukao ili ga nema
  • Crvene, natečene, bolne ili krvave desni
  • Fleke žučkasto-braon boje po zubim,a naročito blizu desni
  • Bilo kakve izrasline u ustima

Koliko često da odlazite kod veterinara

I sa zdravim zubima, baš kako to i vi činite, vaš pas mora da posećuje profesionalca da mu proveri zube makar jednom do dva puta godišnje.

Oralna higijena može da bude iritirajuća i za vas i za vašeg ljubimca, ali pravilno održavanje higijene usne duplje može vam i te kako uštedeti i vreme i novac u budućnosti, a zdravstvene benefite da ni ne nabrajamo. Zapuštanje higijene, s druge strane, može da dovede do brojnih komplikacija i skupih intervencija veterinara. Mnogi daju psu anesteziju kad prionu na čišćenje usta i desni, pa ne morate da čekate da se to desi već povedite računa o higijeni sami i to što pre.

Zdravlje traži negu

O higijeni zuba ne vode računa samo veterinari i oralni specijalisti. Koliko je održavanje higijene usne duplje važno, uviđaju i oni koji se bave lepotom i negom pasa.

  • Kod starijih pasa zubi se peru ako dozvole i ako su ih vlasnici navikli, a kod štenaca je to obavezna praksa. Naša preporuka je da se što ranije krene s negom zuba, bar nekoliko puta nedeljno, da bi našim ljubimcima zubi što duže ostali beli i sjajni. Na taj način bi se sprečio nastanak kamenca jer su svi preparati na tržistu namenjeni preventivi. Vlasnici nikad ne bi smeli svojim ljubimcima da peru zube pastom za ljude! Osim što je to za njih prejak ukus pa više ne bi dozvolili da im se priđe četkicom, a pošto ne znaju ni da ispljunu pastu, oni bi je gutali, a to baš nikako nije preporučljivo – kaže grumerka Dijana Đondović.

Brojke

32 zuba ima štene

42 zuba ima odrastao pas

7 meseci je potrebno da psu niknu svi zubi

25 dana od rođenja niču im prvi, mlečni zubi