sokoke-cat-lying-down

I mace pate od artritisa ali ga vešto kriju

Mačke su “genetski programirane” da skrivaju svoje slabosti i u tome su toliko dobre da većina vlasnika ni ne zna da njihove mace imaju hronične probleme s bolnim upalama.

 

Izvor: Index.hr/ljubimci

Iako se po pravilu misli kako je reč o tipičnoj psećoj bolesti s kojom mačke nemaju problema, stručnjaci procenjuju kako trećina kućnih mačaka do svoje šeste godine oboli od nekog oblika artritisa. Postotak obolelih maca starih 12 i više godina penje se čak na 90 posto, a artritis se najčešće javlja u laktovima i kukovima.

Najveći problem s ovim oboljenjem je što ga mačke vešto kriju. Kako objašnjavaju stručnjaci, mace su tako „genetski programirane” jer u divljini grabljivice prvo napadaju slabe ili povređene životinje, pa zato mačke kriju svoje slabosti.

Kako prepoznati artritis?

Najčešći simptomi koji ukazuju da mačka ima problema s laktovima i kukovima su: smanjena želja za kretanjem, penjanjem i skakanjem, mokrenje izvan mačjeg toaleta pogotovo ako se nalazi na uzdignutom ili ima visoke stranice koje maci otežavaju ulazak.

Takođe, da vaš ljubimac pati od upale zglobova primetićete ako mačka teže ustaje iz ležećeg položaja, a ako je bolest toliko napredovala da je postala nepodnošljiva – mačke koje su inače bile maze izbegavaće će druženje s ljudima i smanjiće im se apetit.

Ako primetite neki od navedenih simptoma stručnjaci savetuju da svoju mezimicu odvedete kod veterinara koji će pregledom ustanoviti o čemu se radi, jer osim da maca ima artritis navedeni simptomi mogu ukazivati i na neke druge probleme.

Prevencija

Artirtis se najčešće javlja kod mačaka koje se premalo kreću i kod onih koje imaju problema s težinom (što je posledica nekretanja). Zato je važno da se vaša mačka što više kreće i da ne dozvolite da se udeblja. Čak ako je maci dijagnostifikovan artritis, mali gubitak kilograma puno će joj olakšati život s ovim oboljenjem.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *