shutterstock_157912490

Savet: Zašto kuce greše prilikom treninga

Oni to ne rade namerno, niti je reč o tome da žele da vas nerviraju, već iskusni treneri tvrde da vlasnici moraju da prepoznaju zbog čega trening nije uspešan. Kada znate šta ne valja, lakše ćete ispraviti greške i vaš pas će pre naučiti zadate komande.

 

Evo koje su situacije najčešće uzrok grešaka prilikom treninga i dresure:

Previše je stvari koje psu odvraćaju pažnju: Kada počinjete s treningom i dresurom, birajte mesta gde nema mnogo ljudi i drugih pasa. Potražite zelene površine u svom kraju ili prostrane livade gde ćete biti sami. Kada ste sigurni da je vaš pas naučio zadate komande, onda ga možete odvesti na mesto gde je veća gužva i nastaviti s treningom.

Pas nije motivisan: Ako vaš pas nije zainteresovan, potrudite se da ga motivišete. Nakon treninga se potrudite da mu omogućite omiljenu aktivnost – trčanje, bacanje štapa ili loptice… bilo šta što će povezivati s treningom kao pozitivnim iskustvom. Da zna da ga nakon „školice“ čeka nagrada. Naravno, i poslastice tokom uspešno obavljenog zadatka i omiljen obrok nakon treninga dobar su način da za trening veže pozitivne asocijacije.

Vaš pas možda zaista ne razume šta od njega tražite: Naročito ako je reč o štenetu koje se nikada nije susrelo s komandama. Budite strpljivi, učite svog psa jednu po jednu komandu, i trudite se da uvek govorite jasno, nikako nervozno ili ljutito, i da komanda sadrži jednu do tri reči koje su jasna asocijacija na radnju koju treba obaviti. Poput: dođi, sedi, donesi…

Ne dajete psu jasne signale: Pas sa nama komunicira i razume nas putem neverbalne komunikacije – govora tela. Zato je važno da vaši pokreti uvek budu isti, da bi ih pas zapamtio. I da ih mnogo puta ponovite. Imajte strpljenja. Ako samo blago promenite način objašnjavanja – drugačije namestite ruku, pas će to shvatiti kao potpuno drugi signal.

Vežba je preteška: Ne budite preambiciozni. Idite korak po korak. U suprotnom, ako svom psu date teške zadatke on će usled frustracije što ne uspeva da uradi ono što mu tražite postati potpuno nezainteresovan.

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *