epifora

Savet veterinara: Zašto kuce plaču?

Vlasnici belih i pasa svetlije dlake uglavnom muku muče sa suzama njihovih kuca koje im gotovo svakodnevno prljaju dlaku oko očiju. Ukoliko oči vašeg ljubimca pojačano suze, obavezno ga odvedite kod veterinara.

 

Moguće je da pati od oboljenja zvanog epifora (suzno oko) koje uzrokuje pojačano suzenje oka, a s tim i promenu boje krzna koje ukoliko se ne održava pravilno može dovesti do iritacija i infekcije kože. Ovo oboljenje je, prema rečima veterinara, jedno od najkomplikovanijih kada je reč o oftalmologiji kod pasa.

Fleke nastaju kada kuce suzama izlučuju i porfirin – supstancu koja nastaje u krvotoku kada se crvena krvna zrnca prirodno „raspadnu“. Kako sadrže gvožđe – onda ne čudi što za suzama ostaje crvenkasti ili braon trag na krznu naših mezimaca.

Uzroci epifore mogu biti iritacija oka ili nepravilna drenaža suznih kanala.

Kada je oko iritirano, baš kao i kod ljudi, pojačano suzenje prirodni je način da se suzama spere sve što oko „žulja“. To može biti trunčica, trepavica ili trepavica koja urasta u kapak, ali i konjuktivitis, glaukom, upala kapka i slično. Ukoliko je suzenje pojačano, a uz to vaš pas trlja oko ili vidite da je crveno, obavezno se uputite kod veterinara.

Kada je sve u redu, suze prirodno otiču čisteći tako oko, ali i održavajući nos psa vlažnim. Međutim, kod pojedinih pasa ovaj proces ne odvija se kako bi trebalo. Koker španijeli, na primer, skloni su deformitetu suznih kanala pa često imaju problema s pojačanim suzenjem. Od sličnih tegoba pate i maltezeri, bišoni, patuljaste pudle, pomeranci, američki eskimski pas i ši cu.

Kako lečiti epiforu?

  • Najpre utvrdite zašto vaša kuca puno „plače“. Posetite veterinara kako biste saznali da je uzrok urođen ili je reč o iritaciji, infekciji, bolesti…
  • Ukoliko je reč o epifori, veterinar će prepisati antibiotike koji će smanjiti suzenje i samim tim i fleke na krznu.
  • Ako je reč o urođenom problemu, svakog dana čistite krzno psa blagim vlažnim maramicama bez alkohola, ili gazom natopljenom bornom kiselinom (acidi borici 3%).

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *