hovavart

Predstavljamo: Hovavart – hrabri čuvar sa Švarcvalda

Hovavart igleda kao zlatni retriver u bojama rotvajlera, a to je, složićete se, prilično dobra kombinacija. Reč je o psu nemačkog porekla koji se pominje još u 13. veku.

 

 

 

Izvor: magazin Pas

Prema dokumentu iz 1210. godine, jedan primerak ove rase spasio je život sinu jednog plemića prilikom invazije slovenskih plemena. Taj mladić bio je Ajk von Repkov, kasnije čuveni nemački zakonodavac, koji je doneo i poseban propis koji štiti pse rase hovavart.

Uprkos slavnom poreklu rasa je dugo bila u zapećku i tek je dvadesetih godina prošlog veka ponovo dobila na značaju. Grupa odgajivača tada je uspela da revitalizuje rasu oslanjajući se na nekoliko primeraka koji su živeli na Švarcvaldu.

Hovavart je snažan, relativno veliki pas, odličan čuvar i dobar ovčar. Veoma je inteligentan i poslušan, dobro prihvata obuku, ima odličan njuh. S obzirom na to da je veoma pametan, ne reaguje dobro na trening koji je zasnovan isključivo na kaznama.

Nagon za čuvanje mu je urođen i za to mu nije potrebna posebna obuka. Dobri su radni psi, ali rad im nije nagrada po sebi, kao nekim drugim rasama, pa im je potrebna dodatna motivacija.

Hrabri su, nisu agresivni, ali često su nepoverljivi prema strancima. Dobar je izbor za ljubimca, veoma nežan s decom.
2 komentara za “Predstavljamo: Hovavart – hrabri čuvar sa Švarcvalda

    1. Ivana Labović Post author

      Poštovani Ljubomire nismo sigurni, pa je najbolje da pozovete Kinološki savez Srbije i pitate ih jer oni sigurno imaju informaciju i mogu da vam pomognu

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *