kaja

Pitbulica Kaja – ponos policije i ambasador napuštenih pasa (VIDEO)

Kaja je dokaz da spašeni pitbulovi mogu obavljati policijske poslove, baš kao i nemački ovčari, labradori i druge pasmine.

 

 

Izvor: Index.hr/ljubimci

Foto: ASPCA

U Celom svetu, a pogotovo u SAD pitbulovi se uglavnom spominju u negativnom kontekstu zbog čega se njihovo držanje često zabranjuje. Da to nije tako, već da i oni mogu biti dobri i korisni psi, svojim primerom pokazuje Kaja, ženka pitbula zaposlena kao “policajka” u američkom gradu Pokipsiju. Kolegama policajcima pomaže u otkrivanju droge i traganju za ljudima.

Kad nije na dužnosti obilazi škole i različita događanja gde kao ambasadorka pasmine kojoj pripada, ali i napuštenih pasa uopšte, razbija predrasude da napušteni psi ne mogu biti korisni kao i svi ostali. Jer i ona je kako piše timesunion.com nekada bila napušteni pas.

Kao povređenu lutalicu ostavljenu na parkingu pronašli su je članovi Kirby Animal Care Service-a iz San Antonija koji su odmah videli kako je reč o prijateljski raspoloženom psu punom energije. Kontaktirali su tada Breda Krofta, trenera za obuku pasa i osnivača Universal K9 programa, u sklopu kog se spašeni pitbulovi resocijalizuju i obučavaju za rad u policiji.

Nakon samo mesec dana treninga Kaja je stekla znanje potrebno za posao kojim se danas bavi, a ubrzo nakon obuke dobila je partnera, ali i najboljeg prijatelja – policajca Džastina Brazgala kod kojeg živi kao novi član njegove porodice.

Za rad i doprinos borbi protiv predrasuda o pitbulovima ASPCA – najpoznatija američka organizacija za prevenciju okrutnosti nad životinjama, dodelila joj je priznanje “Naj pas 2016. godine” u kategoriji pasa koji rade u javnim službama.

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *