img_9128

Beogradski sajam: Sutra se otvara Sajam etno hrane i pića

Najveća smotra prozvođača tradicionalnih proizvoda namenjenih tržištu u Srbiji i regionu Jugoistočne Evrope organizuje se ovog novembra na Beogradskom sajmu pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije i Grada Beograda, a uz podršku Privredne komore Srbije.

 

 

Sajam će biti otvoren od 23. do 26. novembra, a svi posetioci uživaće na štandovima velikog broja proizvođača tradicionalnih proizvoda, regionalnih privrednih komora, zadružnih saveza, gradskih i opštinskih uprava i pojedinačnih proizvođača. Među izlagačima biće i proizvođači opreme za proizvodnju, serviranje i pakovanje tradicionalnih proizvoda.

Na sajmu će u izlagačkom delu učestvovati proizvođači hrane i pića karakterističnih za uža geografska područja, koja se prave po posebnoj recepturi u ograničenoj količini za tržište („nacionalni specijaliteti“). U revijalnom delu predstavljaju se specifična tradicionalna jela i pića. Na sajmu se predstavljaju i proizvođači  opreme za proizvodnju i čuvanje etno hrane i pića i akreditovane laboratorije za testiranje kvaliteta hrane.

Među izloženim proizvodima na Sajmu etno hrane i pića mogu se pronaći: džemovi, slatka, kitnkez, ajvar, kolači, peciva, hleb, pite, suhomesnati proizvodi,  razne vrste sireva, kajmak, vina, rakije, sokovi, kao i već zaboravljeni specijaliteti kao što su sprža, žmulj ili vurda.

img_9184

Kao i prethodnih godina glavni cilj manifestacije je da se posetioci upoznaju sa specifičnim proizvodima etno hrane i pića i tradicionalnog načina pripremanja, kao dela kulturnog identiteta. Takođe, i  predstavljanje proizvođača radi zaključenja kupoprodajnih ugovora sa potencijalnim kupcima iz Srbije i inostranstva, pronalaženje investitora za proizvodnju, ambalažu i plasman etno proizvoda i edukacija proizvođača iz oblasti standardizacije.

Prošle godine, na 10. Sajmu etno hrane i pića, učestvovalo je 414 proizvođača iz Srbije, Indije, Grčke, Makedonije i Republike Srpske, a predstavljeno je više od 2.000 različitih proizvoda najčešće ručne izrade od organski gajenih sirovina.

Beogradski sajam je vodeća sajamska institucija u Srbiji i Regionu, u svojoj više od 70 godina dugoj tradiciji, bio je i ostao jedna od najznačajnijih spona privrede Srbije i Regiona sa okruženjem i svetom. Ovu svoju misiju Sajam ostvaruje okupljanjem najuglednijih učesnika iz zemlje i sveta na svojim manifestacijama i članstvom u strukovnim i esnafskim asocijacijama- UFI, CEFA, EASE, WTCA, OICA i  ITTFA.

Specijalizovana manifestacija Sajam hrane, pića i opreme koja je okupljala proizvođače iz ovih oblasti iz bivše Jugoslavije i inostranstva, održavala se redovno jednom godišnje od 1974. godine.

 

Sve informacije:

www.etnohip.rs

www.sajam.rs

 

Kontakt:

Beogradski sajam

Beograd, Srbija

Bulevar vojvode Mišića 14

tel: + 381 11 2655 229, +381 11 2855 307; faks: + 381 11 2655 401

partner@sajam.rs
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *