rase

12 rasa koje ne zaslužuju nametnute stereotipe

Vlasnici pasa koji su okarakterisani kao opasni psi sigurno su se mnogo puta na ulici susreli s prolaznicima koji pređu na drugu stranu, majkama koje sklanjaju decu od njih, pa i nekim zluradim komentarima ili dobacivanjima.

 

 

Evo koje su rase nepravedno osuđene na epitet „opasni“, jer znamo da su opasni samo vlasnici i njihove pogrešne metode „vaspitanja“.

Pitbul – u javnosti poznati i ozloglašeni kao agresivni, psi za borbe, nekontrolisani. Istina je da je gotovo 90 odsto svih pitbulova koji su učestvovali u testovima ponašanja, karaktera i socijalizacije prošlo ove testove i dobilo odličnu ocenu. Njihovi vlasnici reći će vam da su prave maze, odani i najbolji drugari mališana.

Nemački ovčar – u Srbiji najčešće obožavana rasa, ali često se ovaj pas pominje u kontekstu opasnog jer je poznat kao čuvar koji se ne libi da napadne i ugrize. Međutim, istina je da su ovi psi inteligentni, atlete, privrženi, puni ljubavi za svoje vlasnike.

Rotvajler – rasa poznata kao agresivna, zastrašujuća. Istina je da rotvajleri samo žele da ih neko pomazi i počeška po stomaku. Iako krupni, ovi psi su umiljati i velike maze. Često ovi psi misle da su psi za krilo, pa se ne pomeraju od vlasnika i neprekidno žele da se maze. Čak 84 odsto rotvajlera bez problema je položilo test ponašanja i temperamenta.

Doberman – vlada predrasuda da je opasan, naročito agresivan prema strancima. Istina je da ovi psi jesu neprikosnoveni psi čuvari, ali to nikako ne podrazumeva agresiju. Stručnjaci im daju ocenu 5 – najveću kada je reč o privrženosti ljudima, i 3 (od 5) kada je reč o nivou razigranosti i želje za igrom.

Čivava – agresivna, ujeda, nervozna – glavni su stereoptipi vezani za ovu rasu. Prema rečima stručnjaka, ovu rasu zapravo odlikuje velika privrženost ljudima, želja da uvek budu uz njih i da se maze.

Napuljski mastif – vlada mišljenje da su ekstremno tvrdoglavi, da započinju tuče i da najviše balave. Iako su impozantne veličine, ne sudite prema spoljašnjosti. Oni su u stvari psi za krilo 🙂 Obožavaju da se maze, ali ujedno su i sjajni psi čuvari.

 

novembar-851x315px

 

Čau čau – ponosni, agresivni, nezgodni kaže se često za ovu rasu. Mnogi psi ove rase završe kod neiskusnih vlasnika pa imaju problem u ponašanju, međutim, uz pravilan trening ovaj pas će biti najveća ljubilica i mazilica, obožavaće vas i pratiti u stopu.

Pudla – pas za žene, zlobna, više mačka nego pas. Mnogi imaju ove predrasude o pudlama, a ne znaju da su one verni i privrženi ljubimci, koji samo više nego drugi psi vole miran i uredan život. Imaju sjajan karakter, smirene su i privržene.

Sibirski haski – vlada predrasuda da su ovi psi previše tvrdoglavi i teški za dresuru, kao i da često beže od kuće. Kada su pravilno vaspitani i socijalizovani, haskiji su najdivniji ljubimci koji će uživati u igri i koji će biti najverniji mezimci.

Aljaski malamut – posesivan, nalik vuku, agresivan – misle mnogi. Iako su psi čuvari, svojim karakterom pre će nekoga privući da ih pomazi, nego što će nekog oterati. Kada im je dosadno, međutim, žvakaće stvari i kopati rupe, ali zato se potrudite da im ne bude dosadno.

Akita – vlada predrasuda da je opasan, lajav, tvrdoglav pas. Jesu lajavi ali oni tako komuniciraju, uvek imaju nešto da kažu ili poruče vlasniku. I to je njihov šarm. Jesu prilično svojeglavi, ali to samo znači da u dresuri treba biti dosledan. Ne slažu se dobro s drugim psima (najčešće) jer su posesivni kada je u pitanju hrana, ali su pravi porodični psi koji obožavaju decu.

Kanarski pas (mastif) – poznat kao ekstremno agresivan i teritorijalan. Zapravo, on je samo pravi pas čuvar – samouveren, stamen i snažan. Sjajan je porodični pas ako je pravilno vaspitan i socijalizovan.

 

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *