Bezbednost pasa u automobilu na zabrinjavajuće niskom nivou

Nijedan vlasnik ne bi nikada učinio nešto što bi naudilo njegovom ljubimcu, ali ako često putujete s psom i vozite ga u automobilu, da li ste razmišljali koliko je vaš pas bezbedan?

 

Ljudi imaju vazdušne jastuke, pojaseve, za decu postoje sigurna sedišta. A za ljubimce? Iako se na tržištu može naći nebrojeno mnogo transportera, pojaseva i drugih bezbednosnih „kućica“ za vožnju, istraživanje proizvođača „subaru“ i Američkog centra za bezbednost ljubimaca dalo je zabrinjavajuće rezultate.

Gotovo nijedan „rekvizit“ za zaštitu pasa u automobilu nije prošao takozvani crash test. Sudar pri brzini od svega 30 kilometara na sat većini ljubimaca naneo bi opasne povrede, mnogima opasne po život. Gotovo svi psi izletali su iz bezbednosnih korpi i transportera, iako se reklamiraju kao stopostotno sigurni.

Naravno, u crash testu korišćeni su plišani psi, ali su napravljeni tako da odgovaraju dimenzijama i težini pravih pasa, tako da su rezultati verodostojni.

Jedini savet koji stručnjaci mogu dati je da na internetu  proverite koja su sedišta i zaštite zaista prošli sve bezbednosne testove i svom ljubimcu pazarite onaj proverenog proizvođača kako bi na drumu zaista bio bezbedan. Takođe, neophodno je da ih propisno pričvrstite za sedište kako bi zaista čuvao vašeg ljubimca.

Evo koje su bezbednosne naprave za pse prošle test (mogu se poručiti putem interneta iz SAD):

  • Sleepypod Clickit Utility
  • Gunner Kennel G1 Intermediate
  • Sleepypod Mobile Pet Bed

Pogledajte kako je izgledao ovaj crash test:

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *