cat

Varšava: Mačak spasao porodicu od trovanja

Jedan mačak spasao je petočlanu porodicu od opasnog trovanja ugljen monoksidom tako što je porodica primetila da se čudno ponaša i da beži u predsoblje. Hodao je nesigurno, ponašao se drugačije nego inače i sklonio se u predsoblje što nije ranije radio.

 

 

Izvor: Beta

Odmah su pozvali vatrogasce jer su primetili da se nešto čudno dešava. Vatrogasci su utvrdili da je koncentracija opasnog gasa ugljen monoksida, poznatijeg kao “tihi ubica”, bila tolika da su za dvoje dece morali da se pobrinu lekari.

Vatrogasci su hitno evakuisali porodicu, dvoje dece zbrinuli su sa lakšim simptomima trovanja ugljen monoksidom lekari, a na svežem vazduhu brzo se oporavio i mačak. Svake grejne sezone ovaj gas u Poljskoj odnese nekoliko stotina života, a uprkos apelima lokalnih vlasti, policije i Vatrogasne straže prošle godine samo u jednom kvartu otrovalo se čak 200 ljudi.

Varšavljani su veliki ljubitelji mačaka i u poljskoj prestonici su pod zaštitom gradskih vlasti i ulične mačke lutalice.

  • Mačke koje slobodno žive na ulici su veoma važan deo ekosistema. Na prirodan i efikasan način nas štite od prisustva i premnožavanja glodara, pre svega miševa i pacova. Ne gleda se na njih kao na lutalice bez vlasnika. Zabranjeno je da se hvataju, odvoze i da im se na bilo koji način otežava život – kažu nadležni.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *