masa

Maša pomaže napuštenim psima

Maša Četnik, verna čitateljka magazina Pas, obožava životinje i svakog dana ulaže velike napore kako bi napuštenim kucama pronašla dom. Njen entuzijazam je motivišući i nadamo se da će se nakon čitanja njene priče, mnogi njeni vršnjaci, ali i oni mlađi i stariji, uključiti u borbu za bolji položaj napuštenih životinja.

 

 

Kako nam je rekla, još od malih nogu obožava životinje.

  • Kada bi me neko pitao – „Šta bi volela da budeš kad odrasteš?“ odgovarala sam – „Veterinar i želim da pomažem životinjama”. Kako sam odrastala, shvatila sam da su psi nekada bolji prijatelji od ljudi, jer svaki put kada se rastužim odem kod mojih pasa i oni me oraspolože, i verujem da me razumeju. Zato se i kaže da je pas čovekov najbolji prijatelj. Većina „prijatelja“ tražiće da budete lepi, zgodni, bogati…a pas vam ne traži ništa osim toplog doma i ljubavi. Iskreno mislim da onaj ko se nije družio s psima, ko se sa njima nije podelio poslednji zalogaj i gutalj vode zapravo i ne zna šta je život. Ja imam dva psa, jednog od 11 godina i drugog kog sam udomila sa ulice. Bio je uplašen, iznemogao, mršav, a danas je najveća maza na svetu i potpuno drugačiji pas.

Njen aktivizam započeo je najpre tako što je postala član nekoliko grupa za pomoć životinjama na fejsbuku.

  • Već nekoliko godina intenzivno pratim i rad Udruženja Beta Beograd, ali primetila sam da je na instagramu znatno manje ljudi koji se bave ovim velikim problemom. Rešila sam da i na ovoj društvenoj mreži pokrenem ljude da pomognu i napravila sam profil pod nazivom @udomipsa. U početku sam mislila da mi neće uspeti i da samo trošim svoje vreme, ali za svega nekoliko meseci imam gotovo 1.200 pratilaca. Oni koji nemaju instagram mogu me kontaktirati putem mejla udomi.psa9@gmail.com. Na svom profilu svakodnevno delim fotografije pasa koji čekaju dom, kao i pasa koji su se izgubili. Volela bih da se javno zahvalim svima koji me prate i koji pomažu da napušteni psi pronađu dom. Nastavite mojim koracima – poručuje Maša.

Nadamo se da će je mnogi poslušati, da će putem njenog profila udomiti napuštenu kucu ili pokrenuti sličnu inicijativu, a mi joj se zahvaljujemo na požrtvovanosti i na tome što je, iako mlada, svesna da svi moramo vredno da radimo kako bi pomogli ugroženima i kako bi ovaj svet bio bolje mesto i za ljude i za životinje.

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *