secanja

Razbijamo mitove: Psi znaju šta je bilo juče

Osim pasa, i druge životinje itekako imaju “sećanje na juče.” To najbolje vidimo po onima koji su bili teško zlostavljani i koji pate od teških strahova ili depresije godinama.

 

 

Izvor: magazin Pas

“Psi se ne sećaju”, esej je dr Hajmana koji je učvrstio teoriju da su naši ljubimci zapravo psi zaglavljeni u “večnoj sadašnjosti” i da im prošlost, ni ona bliža ni ona dalja, ništa ne znači. U ovom eseju dr Hajman tvrdi da  psima jučerašnji ili davnašnji događaji uopšte ne određuju život, kao ni da nemaju svest o budućnosti pa samim tim “nikada ništa ne planiraju”.

On to dokazuje sledećim primerom: “Čim dođem u dvorište, pas se ponaša razdragano kao da me nije video danima. Ako se zadržim tu, biću mu dosadan. Ako se vratim u kuću I izađem ponovo za 15 minuta, on će opet odlepiti od sreće I ponašati se kao da me nije video danima. Dakle, uopšte se ne seća da sam bio tu pre samo 15 minuta”.

A tezu da psima “sutra” ništa ne znači pojašnjava time što svi znamo da psi imaju očekivanja (znaju kada će i zašto dobiti večeru) ali se to ne može podvesti pod planove.

S druge strane, Mark Bekof, profesor biologije na univerzitetu Kolorado, tvrdi drugačije.

– I psi i vukovi su itekako oprezni kada stupaju na neprijateljski teren. Po njima se tada jasno vidi da imaju taktiku i da znaju šta će uraditi ako dođe do borbe. On dalje dodaje da je dr Hajman možda u pravu ako pojam “juče” shvata bukvalno, ali se ako misli na “prošlost generalno” onda nije u pravu.

Bekof tvrdi da, osim pasa, i druge životinje itekako imaju “sećanje na juče.” To najbolje vidimo po onima koji su bili teško zlostavljani i koji pate od teških strahova ili depresije godinama. Navodi i primer pasa koji se sećaju gde su bili,  pasa koji pamte gde njihovi prijatelji i neprijatelji žive, onih koji menjaju svoje ponašanje na osnovu onoga što su naučili u različitim vrstama eksperimenata, kao i pasa koji se sećaju gde su hranjeni i gde je sačuvana hrana.

 

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *