seniori

Nakon 8. godine kod veterinara dvaput godišnje

Životni vek psa zavisi od rase, ali i od higijenskih uslova, hrane, kretanja… Kao što pas u fazi rasta menja svoju dlaku, postaje veći, jači i aktivniji, tako se i u periodu starenja njegov organizam menja.

 

 

 

Izvor: magazin Pas

Najvažnije je da stalno pratite ponašanje psa jer tako možete da primetite da li on stari i šta se to kod njega tačno menja u tom periodu života. Pas u proseku živi nešto više od 12 godina, a veoma retko više od 15. Između treće i pete godine pas je najsnažniji i najaktivniji, a kad napuni osam godina tada polako počinje da mu se menja fizički izgled, ali i psihičko stanje.

Koža i dlaka – Bez obzira na rasu psa i dužinu dlake, u fazi starenja koža više nije tako elastična i postaje tanja i osetljiva. Koža postaje masna ili veoma suva, pa se zato psi u ovom periodu života sve više opiru kad ih četkamo. Takođe, dolazi i do promene boje dlake, pa na njihovom telu možete primetiti sve više sedih.

Čulo sluha i vida – Osećaj dezorijentisanosti ili zbunjenosti najčešći su oblici ponašanja kad čulo vida i sluha počinje da slabi kod psa. Predmete u daljini pas će jasnije da vidi i prepozna nego one koje mu se nalaze u blizini. Sve češće dolazi do gubitka kratkoročnog pamćenja, pa može da se dogodi da se zaglavi u ćošku sobe ili da gleda u prazno, kao i da ne traži toliku pažnju i maženje. Oštećenje sluha može se javiti još u ranijoj fazi života, ali sa starenjem u nekim slučajevima dolazi i do potpunog gubitka sluha. Tada pas ima slabije reflekse na vaš glas, kao i na ostale zvukove iz okruženja.

Mišići i zglobovi – Najuočljivija promena kod psa jeste njegovo kretanje, koje je usporeno i otežano. Sve će više spavati danju, a manje noću. Takođe, mogu se javiti bolesti pojedinih kostiju, zglobova kao i vratnog ili leđnog dela kičme. Polako će ustajati i hodati, a neće se toliko radovati ni šetnji, kao što će mu i sve teže padati penjanje i silaženje niz stepenice.

Zubi i težina – Kako je pas stariji, sve više dolazi do oboljenja desni ili stvaranja zubnog kamenca, kao i do ispadanja zuba. Pseći dah postaje mnogo intenzivniji i neprijatniji. Ipak, psi često mogu biti skloni infekcijama usta, koje su svakako izlečive. Takođe, obratite pažnju koju hranu koristite za svog psa, jer veći broj kilograma može da mu oteža kretanje i stvori veće probleme s mišićima i zglobovima.

Kako da pomognete psu – Da utičete na to da vaš pas ne stari svakako ne možete, ali ono što možete jeste da mu taj razvojni put starenja učinite što lakšim. Kupajte ga i četkajte, i na taj način ćete brinuti o njegovoj higijeni. Vodite psa redovno na preglede kod veterinara, bar dva puta godišnje, jer tako možete da dobijete tačne informacije kakvo je zdravstveno stanje psa. Izvodite ga češće u šetnje i na svež vazduh. Ipak, ne treba da preterujete i da šetnje traju po nekoliko sati, jer se u poznim godinama pas mnogo više umara nego ranije. Takođe, treba da kontrolišete težinu psa, odnosno unos kalorija u organizam. Jer, ne zaboravite da s manjim kretanjem pas može dobiti više kilograma. Upravo zbog toga hranite ga više puta dnevno, ali u manjim obrocima i to hranom koja je bogata vitaminima.

Napravite razliku između starosti i bolesti – Kad uočite promene kod psa, nema razloga za paniku. Ako je pas stariji i ima oko osam godina, sve ove faze su glavni pokazatelji starenja psa. Ukoliko je neko ponašanje dosta izraženije i učestalije, obavezno posetite veterinara, jer je moguće da pas boluje od neke bolesti. Preventivnim pregledom možete otkriti bolesti psa ili ih sprečiti.

Da li ste znali da:

  • Veće rase žive kraće od manjih pasa
  • Neke rase mogu da žive i do 25 godina
  • Pol takođe utiče na životni vek, pa ženke uglavnom žive duže od mužjaka
  • Sterilisani/kastrirani psi mogu živeti malo dužeLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *