miki-maus

Miki Maus: Danas je rođendan najpoznatijem mišu na svetu

Srećan rođendan Miki! Na današnji dan 1928. godine čuveni Miki Maus (Mickey Mouse), mezimac Volta Diznija, i zvanično je zaživeo na platnu u jednom od prvih zvučnih filmova ’Steamboat Willie’ (’Parobrod Wille’).

 

 

Izvor: BIZLife

Tada je bio crno-beo, a kasnije je dobio crvene pantalone sa dva bela dugmeta, žute cipele, dve bele rukavice sa četiri prsta i najlepši osmeh koji je svet zavoleo od prvog emitovanja. Prvo ime mu je bilo Mortimer, mada je ubrzo prekršten u Miki, a glas mu je dao niko drugi nego njegov tvorac i to sve do 1947. A danas, Miki slavi 88. rođendan.

Od jednog dečačkog sna, ljubavi prema crtanju i vozovima, posla karikaturiste i propalog preduzetnika nastala je kompanija Volt Dizni (Walt Disney). Gospodin Volter Dizni nije samo dao život jednom mišu nacrtavši dva kruga (za stomak i glavu) i još dva za uši, zatim i živote nekoliko pataka, jednom slonu nazvanom Dambo, sedam patuljaka i njihovoj Snežani, 101 dalmatincu i još mnogo veselih životinja, već je napravio imperiju kakva se ne pamti i koja je postala civilizacijski simbol, verovatno najveći.

Volt Dizni je inspiracija mnogim kreativcima, ali pre svega poslovnim ljudima – prošao je i bankrot i lekcije koje se tiču autorskih prava na likove koja je crtao tako da je, kako je i sam to pisao, mnogo naučio u momentima kada je bilo najteže. Ali, od maštanja nikada nije odustao i danas njegova kompanija zarađuje milione i zapošljava na stotine i hiljade kreativaca. Ostvario  je i svoj san o gradovima koji će okupljati Dizni junake i život pretvoriti u bajku.

Jedan Diznilend je dočekao za života i na ulazu napisao: “Za sve koji su došli na ovo srećno mesto: Dobro došli!…Diznilend je posvećen idealima i snovima…, sa nadom da će postati izvor radosti i inspiracije za ceo svet.“

 

Ako učite od velikana, uvrstite u svoj krug učitelja i Volta Diznija koji je često govorio:

  • Miki Maus mi je pao na pamet u vozu na putu za Hollywood. Tada smo moj brat i ja došli do trenutka kada je naš posao čekala propast odmah iza ugla.
  • Miki Maus je za mene simbol samostalnosti.
  • Samo se nadam da nikada nećemo izgubiti iz vida da je sve počelo od jednog miša…
  • Ako možete da maštate o nečemu, to možete i da ostvarite!
  • Najbolji način da počnete je da prestanete da pričate i da prionete na posao.
  • Možda to tako ne vidite kad se dogodi, ali udarac u zube je možda najbolja stvar koja vam se u životu može desiti.
  • Ceo život sam se borio sa jakom konkurencijom. Ne znam kako bih bez njih…
  • Tamo gde ne radite za novac, tu ćete doći do vrha!

 

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *