pas-i-covek

Istraživanje: Vlasnici pasa su nesebični, tolerantni i pomalo čudni

Iako to možda ne govore naglas, gotovo svi vlasnici pasa misle da su bolji ljudi od onih koji nemaju životinje, ili bar misle da su veoma dobri ljudi. Jedno američko istraživanje to je i potvrdilo.

 

 

U studiji koja je obuhvatila 1.000 ispitanika tražio se odgovor na pitanje – A po čemu su tačno vlasnici bolji ljudi? I tako se došlo do spiska njihovih osobina koje su, rekli bismo, prilično tačne i na najbolji način opisuju koliko psi utiču na karakter čoveka i koliko ga zapravo čine boljim.

Evo do kojih  saznanja su istraživači došli:

Vlasnici pasa gotovo da nemaju granice – to se možda najbolje ogleda u tome što nemaju nikakav problem da im se psi ušunjaju u kupatilo, jer je to najbolje što mogu da urade s obzirom da oni svoje pse uvek posmatraju i uz njih su dok obavljaju nuždu. Više od 43 odsto vlasnika ima pseće društvo u kupatilu.

Dok njihovom psu nije udobno i sve potaman ni oni nisu opušteni – vlasnici će učiniti sve da njihovim psima bude udobno. To se najbolje vidi u krevetu, jer pas često zauzme ceo dušek, a vlasnicima to kao da ni najmanje ne smeta, dok god je psećem drugu udobno i lepo. Više od 50 odsto ispitanika reklo je da im hrkanje njihovog psa ne smeta, ali da ih izluđuje partnerovo hrkanje i da ga često bude kako bi prestao.

Vlasnici ne obožavaju samo svoje pse, već i njegove drugare iz parka – više od petine ispitanika organizovalo je rođendansku zabavu svom psu na koju su bili pozvanji i njihovi drugari.

Ne propuštaju fizičku aktivnost – ma koliko bili umorni ili mamurni, vlasnici pasa ne propuštaju šetnje i istrčavanja sa svojim psom. Zato je 83 odsto ispitanika istaklo da su zdraviji i više aktivni zahvaljujući svojim psima, pa su samim tim i zdraviji i bolje se osećaju.

Nema boljeg psihologa od psa – vlasnici mnoge nedaće prebrode zahvaljujući društvu četvoronožnih drugara. 85 odsto ispitanika u studiji istaklo je da su zahvaljujući psima lakše i brže preboleli neke nedaće, dok je 83 odsto njih istaklo da su im psi najbolji prijatelji.

Beskompromisna ljubav – vlasnici su spremni da se odreknu mnogo čega zarad svojih ljubimaca i to misli čak 90 odsto ispitanika. Među najčešćim odricanjima su – alkohol, Netflix, kafa i – seks.

Darežljivost nema granica – bilo da je u pitanju najbolja hrana, nega ili nova igračka, za ljubimca će vlasnik uraditi sve. Čak 97 odsto ispitanika zanemarilo bi svoje planove i obaveze da obraduje psa.

Ni ljubav nema granica – 71 odsto ispitanika izjavilo je da bi radije provelo sat vremena sa svojim psom nego sa predsednikom SAD. I svi potencijalni partneri vlasnika pasa moraju biti svesni da put do njihovog srca vodi preko voljenja i slaganja s njihovim mezimcem.

Srećniji su – više od dve trećine ispitanika izjavilo je da su znatno srećniji i opušteniji otkad imaju psa. Svaki četvrti je izjavio da se ujutru lakše budi jer ih čeka maženje sa psom i relaksirajuća šetnja kojom svaki dan počne najlepše.

I strpljiviji – psi ljude čine strpljivim. Ako ste ikada na kiši, jakom vetru ili vejavici čekali pola sata da vaš pas pronađe idealno mesto za nuždu – znate šta je strpljenje.

I odgovorniji – briga o psu je gotovo jednaka odgovornosti za nekog od članova porodice, tako da je polovina ispitanika izjavila da su mnogo odgovorniji od kada imaju psa.

I na kraju – društveniji. Zato što su psi društveni, i njihovi vlasnici lakše započinju razgovore i sklapaju prijateljstva. Ne samo u parku, već i inače u životu.

 

 

 

 

 

 

 

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *