piglets

Istraživanje: Neke svinje su pesimisti

Nova studija univerziteta Linkoln otkrila je da i svinje, poput ljudi, mogu da budu optimisti i pesimisti. Svinje se takođe nadaju da će sve ispasti kako treba, ali ima i onih koje smatraju da “sreća nikada nije na njihovo strani”.

 

Izvor: B92/ljubimac

Istraživači su ispitivali 36 domaćih svinja i ponudili im dve posude s hranom, svaku na suprotnoj strani prostorije. Jedna je ispunjena slatkišima, a druga zrnima kafe koje svinje ne vole.

Nakon što su isprobale sadržaj iz obe činije, optimistične svinje su rado proverile i treću, koja je naknadno postavljena u prostoriji (u kojoj su se nalazili ili slatkiši ili kafa).

Pesimisti se čak nisu ni potrudili da odu do treće činije i provere šta se nalazi u njoj. Oni su se razočarali kad su našli zrna kafe i nisu želeli opet da rizikuju. Interesantno je bilo i to da je mesto u kojem svinje žive imalo veliki uticaj na to da li su pesimisti ili optimisti.

Svinje koje su živele u malom prostoru, sa manje slame, nisu bile zainteresovane da pogledaju šta se nalazi u trećoj činiji, dok su one koje su živele u većem prostoru, ispunjenom slamom, ocenjene kao optimisti.

Dve stvari se mogu zaključiti u ovom slučaju: i svinje mogu biti pesimisti i optimisti, i da se njihovo raspoloženje menja na osnovu okruženja u kojem žive. Možda i nisu toliko različite od ljudi kao što se misli 🙂




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *