divlja-svinja

Dalmacija: Divlje svinje „terorišu“ poljoprivrednike

Ove životinje postale su najljući neprijatelji dalmatinskim poljoprivrednicima koji svakodnevno apeluju i traže pomoć jer su se svinje toliko namnožile da se ne bi čudili da ih zateknu i u svojim kućama.

 

Izvor: Tanjug, B92

Pomoć traže poljoprivrednici s Pelješca, Brača, Hvara, Mljeta i Korčule, iz sve četiri dalmatinske županije. Meštani pričaju da je divlja svinja gora od bolesti, kiše, grada, žega i zime zajedno.

Osvojile su bašte, vinograde, maslinjake…

  • To je Sodoma i Gomora, to je narodni neprijatelj. Lukava je, snažna, goropadna, divlja. I vrlo opasna. Toliko, da je jedan naš lovac iz Svirača nedavno morao do jutra da visi na stablu, jer ga je ispod čekao razjareni vepar. Da li treba nekog svinja stvarno da ubije kako bi neko shvatio da mi na Hvaru živimo pod terorom tog divljeg monstruma? Ona na ostrvu nema prirodnog neprijatelja. Da li treba da izazovemo puč kako bi neko shvatio kakvu mi bitku bijemo – požalili su se “Slobodnoj Dalmaciji” meštani Svirče.

Bračani pričaju da divlja svinja ne preza ni od čega, ždere, tamani, rije, ruši i jede čak tek ojagnjene jaganjce. Čim se malo zađe u dalmatinsku prirodu, vreba iz bušaka, trči preko ulica, napada vozila braneći svoju prasad. Na udaru su ljudi s kopna, ali ponajviše oni s ostrva, kod kojih se “odomaćila bolje nego kućna mačka”, piše list i dodaje da meštani sada traže izmenu zakona kako bi se znalo u čijoj su nadležnosti ovakve situacije.

Inače, prirodni neprijatelj divljih svinja je jedino vuk.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *