dodji

Savet trenera: Naučite komandu “dođi”

Sama komanda treba da zvuči veselo, razigrano, nikada preteće. Primera radi,  ako pas trči ka ulici nikada ne smemo da izgovorimo komandu “dođi” pretećim tonom. Umesto nje možemo koristiti komandu zabrane “ne”, da bi zaustavili psa, prekinuli radnju koju obavlja u tom momentu, a potom veselim tonom pozvati psa da nam dođe.

 

 

Izvor: Srđan Vidanović za magazin Pas

Najveći problem za većinu vlasnika često predstavlja komanda “dođi”. Krenuću redom da objašnjavam psihologiju psa kako bi se potpuno razumelo i shvatilo kako možemo da naučimo psa da dolazi na poziv.

Pre svega, treba znati da je pas biće čopora. Kada uzmemo štene starosti sedam, osam  ili 10 nedelja, mi smo ga izvukli iz jedne sredine i doveli u naš dom, u njegov novi budući čopor.  Ono je, naravno,  pomalo zbunjeno i dezorjentisano. Kada odvojimo psa od legla mi treba da budemo zamena za  majku i za njegovu braću i sestre iz legla. Pošto štenci u periodu do 4 ili 5 meseca starosti spavaju zajedno,  mi možemo da dozvolimo našem novom mezimcu da spava sa nama u krevetu; na taj način  mu obezbeđujemo kontakt i gradimo lep odnos sa njim.

Štene sazreva psihološki, stasava i najčešće neće odmicati od nas do četvrtog  meseca života. Gde god mi krenemo ići će za nama, a nakon toga počeće da istražuje svet i da biva sve samostalniji. Potrebno je da znamo da, dok je u čoporu, štene sve vreme traži kontakt sa ostalim štencima iz legla, sa majkom, jer mu je potrebna zaštita i sigurnost.

Čućete kako nije dobro da pas spava u krevetu vlasnika, što je tačno u starijem uzrastu, ali do četrvrtog  meseca poželjno je da kuca bude sa nama, da oseti našu toplinu, prosto da bude sigurna uz nas. U tom ključu je potrebno gledati komandu “dođi”.

Ova komanda je istovremeno najlakša i najteža jer se kroz nju ogleda naš celokupan odnos sa psom. U tome je težina ove komande. A laka je jer postoje dve vežbe sa varijacijama kako možemo psa da naučimo da nam brzo dođe na pozivi da se ne udalji dok mu ne damo oslobađajuću komandu.

Na početku, sama komanda treba da zvuči veselo, razigrano, nikada preteća. Primera radi,  ako pas trči ka ulici nikada ne smemo da izgovorimo komadnu “dođi” pretećim tonom. Umesto nje možemo koristiti komandu zabrane “ne”, da bi zaustavili psa, prekinuli radnju koju obavlja u tom momentu, a potom veselim tonom pozvati psa da nam dođe.

Takođe, kada se igramo sa psom nikada ne smemo da se igramo tako da mi budemo ti koji jure psa, već uvek treba da kroz igru on juri nas. Mi smo vođa u tom našem čoporu i vođa diktira pravila.

U periodu sazrevanja šteneta mi na lep način i bez ikakve prinude možemo da objasnimo mezimcu da je on uvek ispod nas na hijerarhiskoj lestvici koristeći hranu kojom možemo da izgradimo i prisniji odnos, odnosno kontakt. U čoporu alfa,  bez obzira da li je on ulovio plen ili neko drugi iz čopora, diktira ko će šta i kada da jede. Vi za vašeg mezimca to možete isto izvesti tako što ćete mu sve obroke davati isključivo iz ruke. Na ovaj način vi ćete u očima šteneta biti ultimativni lovac, jer šta god da radili i kako god da se kretali, vi ste ulovili hranu i podelili je sa vašim mezimcem, vi ste izvor hrane.

U fazi učenja nikada ne zovite psa ako niste sigurni da će vam pas doći na prvi poziv. Ako je pas krenuo da njuška nešto, ne zovite ga (napominjem u fazi učenja) jer je pas toliko koncentrisan na taj miris da ne čuje našu komandu. Analogija njegove fokusiranosti na taj miris i ponašanja u odnosu na nas ljude bi bila kao kada smo mi zamišljeni i udubljeni u naše misli da pozive i komentare naših prijatelja tek registrujemo kao neki žamor u daljini. Pre nego što izdamo komandu da nam dođe, psa moramo da veselo pozovemo po imenu, pa tek onda kažemo “dođi”. Opet, razume se, veselo.

Kako uvežbati samu komandu? Krećete sa treningom u sterilnim uslovima (nema drugih ljudi, pasa, buke…) a hrana vam je spremna u ruci.  U momentu kada vas pogleda, dajete mu veselo komandu “dođi” i krenite da trčite od psa. Pas, ma koliko god da je mali, jako brzo će vas sustići. Pre nego se to dogodi, usporite vaše kretanje i u pokretu mu dajte jedno parčence keksića, granulicu ili malo parče mesa. Potom,  opet veselo izgovarite komandu “dođi” i rotirajte se za 180 stepeni. Zatim se opet okrenite i počnite da bežite od psa po sistemu cik – cak.  Radnju sa nagrađivanjem ponovite kao i prethodni put i onda bez stajanja i pauze počnite da bežite nakon izgovorene komande. U trenutku dok pas uzima poslastice iz vaših ruku dajete mu oslobađajuću komandu “ajde”. Vodite računa da ruke,  ma u kojoj da držite hranu, u momentu kada poslednji put nagrađujete psa budu na sredini i između vaših nogu, u predelu prepona.

Zašto je ovo važno? Pa, ako ovo budete radili i nagrađivali ga u predelu prepona i držali obe ruke, pas će uvek direktno trčati u vas. Kada ga treći put nagrađujete hranom, pobrinite se da ta nagrada bude najobilnija. Na ovaj način učite psa da kada dođe na poziv da uvek očekuje još poziva, da će se još juriti sa vama pa vam se onda neće dešavati kada pozovete psa, da se bez vašeg dopuštenja  vrati u igru sa drugim psima. Da napomenem,  dok vas pas juri hvalite ga , bodrite prijatnim tonom, jer je to radnja koju želimo – da uvek ide za nama, da dolazi brzo i veselo. Nemojte zaboraviti,  kada date hranu psu da nakon toga kažete oslobađajuću komandu “ajde”, jer na ovaj način učite psa da ne može da se odalji od vas dok mu vi to ne dozvolite.

Komanda “dođi” ne sme da se daje prečesto jer će izgubiti na značaju, dosadiće psu. Ona se izdaje ako je pas jako udaljen od nas i potrebno je da dođe odmah, a ako nam je pas  u krugu od 20 metara bolje bi bilo da koristimo komandu “pored”.

Trenirajte  komandu “dođi” maksimum četiri puta po šetnji kako ne bi došlo do prezasićenja psa. I,  uvek, šta god da vežbali sa psom broj ponavljanja treba da bude toliki. Neke vežbe treba da prekinemo kada je najveseliji, odnosno najrazigraniji.

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *