stock-photo-fighting-dogs-188977079

Borbe pasa: Kako zaustaviti krvavi sport

Medijski izveštaji, kao i slike i snimci koji povremeno kruže društvenim mrežama, svedoče da se borbe pasa priređuju i u Srbiji, iako su proglašene za krivično delo pre više od šest godina.

 

 

Izvor: dr Ana Batrićević, naučni saradnik Instituta za kriminološka i sociološka istraživanja u Beogradu (www.pravnazastitazivotinja.com)

Iako u očima većine važe za svojevrsni varvarizam i uprkos činjenici da ih mnoštvo zemalja tretira kao krivično delo, borbe pasa predstavljaju izvor ilegalnih prihoda i primitivne zabave širom sveta. Prema procenama jedne od najuglednijih organizacija za zaštitu životinja – The Humane Society of the United States, samo u Sjedinjenim Američkim Državama postoji najmanje 40.000 osoba koje se „profesionalno” bave organizovanjem borbi. Nema sumnje da su borbe pasa u Americi doživele epidemijske razmere.

Ali, istraživanja pokazuju da ni ostatak sveta nije imun na ovu pojavu. Naprotiv – borbe pasa se još uvek organizuju u Rusiji, Engleskoj, Italiji, Kanadi, Australiji, Južnoj Africi, Japanu, Avganistanu i Hondurasu. Pojedini medijski izveštaji, kao i slike i snimci koji povremeno kruže društvenim mrežama, svedoče da se borbe pasa priređuju i u Srbiji, iako su proglašene za krivično delo pre više od pet godina.

Istorija „krvavog sporta“

Istorijski izvori potvrđuju da su borbe između životinja poput medveda, bikova i petlova, a posebno borbe pasa, važile za uobičajenu „zabavu“ još u Starom Rimu, kao i da su priređivane tokom celog srednjeg veka. Koreni borbi pasa kakve se praktikuju danas potiču iz Engleske, gde je ovaj „krvavi sport” bio naročito popularan, i to uglavnom među pripadncima radničke klase. Oni su u borbama pasa videli ne samo izvor razonode već i dodatnih prihoda od klađenja. Upravo su engleski odgajivači, u želji da svojim mušterijama ponude što agresivnije i borbenije pse, sredinom 19. veka razvili sada već čuvenu rasu pasa – stafordširskog bul terijera. Nažalost, od tada ove pse prati i predrasuda o urođenoj agresivnosti, zbog čega se svrstavaju u takozvane opasne pse. Psi posebno odgajani za borbu ubrzo su iz Engleske preneti u SAD, žarište „modernih” borbi pasa, koje odlikuju osobita brutalnost i isprepletenost s drugim oblicima nasilja i kriminala.

Povezanost s drugim oblicima kriminala

Priređivanje borbi pasa je samo po sebi nehuman čin koji zaslužuje svaku moralnu i pravnu osudu. Ali, povrh toga što predstavljaju oblik ekstremne okrutnosti prema životinjama, borbe pasa u sebi kriju i niz drugih opasnosti. Reč je o različitim oblicima kriminala koji po pravilu prate borbe pasa, kao što su: nezakonito kockanje i klađenje, članstvo u uličnim bandama, vandalizam, nasilničko ponašanje prema članovima porodice i šire zajednice, ali i ilegalna trgovina drogom, pa čak i oružjem. Mesta na kojima se održavaju borbe pasa ujedno su i stecišta raznih kriminalnih grupa. Ona često služe i kao sastajališta za sklapanje nezakonitih „poslova“ i okršaje uličnih bandi, a atmosfera brutalnosti kojom odišu prenosi se na kompletno okruženje. To posebno pogađa decu iz zajednica gde borbe pasa predstavljaju deo svakodnevice. Ona su nevoljno izložena scenama ekstremnog nasilja, ali i intenzivne patnje drugih živih bića, što se pogubno odražava na njihov emotivni razvoj.

Borbe pasa kao krivično delo

U zemljama koje poseduju zakone posvećenje sankcionisanju okrutnosti prema životinjama, borbe pasa predstavljaju ozbiljno krivično delo, za koje se po pravilu izriču i kazna zatvora u trajanju od nekoliko godina i novčana kazna. U našoj zemlji je krivična odgovornost za priređivanje borbi pasa (ali i drugih životinja) uvedena tek 2009. godine, nakon izmena i dopuna Krivičnog zakonika.

Zakonska definicija ovog oblika krivičnog dela ubijanja i zlostavljanja životinja prilično je složena. Ona obuhvata nekoliko radnji: organizovanje ili finansiranje borbi životinja, pojavljivanje u ulozi domaćina na borbama životinja, organizovanje i učestvovanje u klađenju. Kazna može biti novčana i zatvorska, u trajanju od tri meseca do tri godine.

Prekršaji u vezi s borbama pasa

Zakon o dobrobiti životinja izričito zabranjuje održavanje borbi između životinja i klađenje ili organizovanje klađenja. Zabranjeno je i držanje, reprodukovanje, obučavanje ili promet životinja u svrhu borbe, kao i stavljanje na raspolaganje objekata, zemljišta ili materijalnih sredstava radi borbe. Zabranjeno je i davanje životinji supstanci sa ciljem da se na veštački način stimulišu radne i sportske sposobnosti. I samo prisustvovanje borbama životinja u ulozi posmatrača je prekršaj koji se kažnjava novčanom kaznom od 5.000 do 50.000 dinara.

I pripreme za borbu su zlostavljanje

Pripremanje psa za borbu uključuje niz aktivnosti koje takođe predstavljaju osoben vid svireposti prema životinjama – drže se u izuzetno malim boksovima, vezuju se, udaraju, razdražuju, izgladnjuju… Često im se u hranu ubacuju psihoaktivne supstance koje proizvode razorne efekte na njihov organizam i psihu. U pojedinim slučajevima je psima u hranu stavljan čak i barut jer se veruje da on podiže agresiju.

Kao deo treninga psi se podstiču na međusobnu borbu, a česta je praksa i da se huškaju na jednu slabiju životinju koja se koristi kao živa meta. Najčešće se za to koriste drugi psi koji nisu obučeni za borbu ili koji su stari ili povređeni, ali i mačke ili zečevi. Životinja koja služi kao živa meta uglavnom se postavi na visoko uzdignuto postolje ili iza žičane ograde, tako da je psi mogu videti i osetiti, ali da joj ne mogu sasvim prići, što kod nih izaziva posebnu razdraženost.

Zbog toga su pripreme za borbu krivično delo, čak i ukoliko do borbe ne bi došlo. Za to se može izreći novčana kazna ili zatvor do godinu dana. I u odnosu na životinju koja se koristi kao živa meta postoji krivično delo ubijanja i zlostavljanja životinja.

Koraci ka rešavanju problema

Kako bi se sprečilo da do takvih slučajeva uopšte i dođe, potrebno je skrenuti pažnju javnosti koliko su oni zapravo opasni, u kojoj meri su povezani s drugim oblicima kriminala i koliko destruktivno deluju i na životinje i na pojedince i na zajednicu. Treba napomenuti da se pojedinci koji svoje pse zloupotrebljavaju za borbe često time „hvale“ tako što na društvene mreže postavljaju slike pasa i snimke borbi sa svojim komentarima. Državni organi bi mogli ovu okolnost da upotrebe upravo kako bi razotkrili i sankcionisali učinioce ovog krivičnog dela i njihove saradnike, ali i sprečili borbe za koje postoje nagoveštaji da će se održati.

 

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *