dsc_0737

Predstavljamo: Kavkaski ovčar – lovac na medvede

Ako ne živite negde na surovim masivima Kavkaza, gde vam je neophodna zaštita od nemilosrdnih napada vukova i medveda, ovaj pas će se teško uklopiti u vaš životni stil.

 

Izvor: magazin Pas

Kavkaski ovčar definitivno nije stvoren za život u gradu. Pa ipak, kad ugledate tog snažnog, krupnog čuvara koji ostavlja bez daha, teško je da makar na trenutak ne poželite da bude vaš.

Uprkos imenu, kavkaski ovčar ne spada u ovčarske pse već u molose, i to u najstarije predstavnike ove grupe. Vekovima je korišćen kao čuvar i lovac na vukove i medvede. Mužjaci su obično visoki oko 75 centimetara i teški do devedeset kilograma.

Generalno, kavkaski ovčar deluje letargično i nije previše aktivan, ali onog trenutka kada oseti da su njegovi vlasnici ugroženi, postaje veoma živahan i agresivan. Jako je teritorijalan i ne trpi druge pse u svojoj blizini. Veoma je inteligentan, ali ume da bude tvrdoglav i neposlušan.

Neretko je agresivan prema ljudima koje ne poznaje. Zbog karaktera i neukrotive snage neophodna mu je pažljiva i rana socijalizacija. Neki odgajivači tvrde da ukoliko vlasnika ne upozna i s njim ne uspostavi pravilan odnos do šestog meseca života, nikada to neće u potpunosti učiniti. Važno je da se vlasnik prema ovom psu odnosi čvrsto, ali nikada agresivno. Ako je pravilno vaspitan i socijalizovan, kavkaski ovčar može biti i porodičan pas.

 

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *