img_4847

Probleme s očima ne treba ignorisati

Anatomija pasjeg oka u mnogo čemu se razlikuje od ljudskog, ali se pregledi očiju, kao i intervencije rade na sličan način. Doktor Olgica Ivanović, magistar hirurških nauka jedna je od retkih u našoj zemlji koja već godinama vrlo uspešno sprovodi operacije na očima naših ljubimaca.

 

Izvor i foto: magazin Pas

Oftalmološka ordinacija dr Ivanović izgleda nalik onima u koje dolaze ljudi. Pregledi se izvode bez anestezije i sedativa jer su pacijenti najčešće kooperativni, kako kaže doktorka Olgica.

  • Dolazak kod oftalmologa uvek počinje iscrpnom pričom s vlasnikom, a sam pregled se izvodi uz primenu brojne potrebne opreme, što je najčešće dovoljno da se odmah otkrije uzrok problema i eventualno oboljenje. Terapija se, zavisno od problema, u najvećem broju slučajeva vrši medikamentima kao što su kapi ili masti. Terapiju vlasnici sami sprovode kod kuće ili tamo gde je to potrebno – objašnjava dr Ivanović.

Bolesti i problemi koji se javljaju na očima naših ljubimaca su raznovrsni i mnogobrojni. Vlasnici najčešće primećuju i najsuptilnije promene na svojim mezimcima. Jedino što je bitno jeste da ih ne ignorišu, več da ljubimca odmah odvedu na pregled. Promene koje vlasnici najčešće zapažaju jesu: pojava neuobičajenog iscetka iz oka, crvenilo, pa sve do kompletnog zatvaranja oka.

  • Nažalost, više bolesti i stanja ima naizgled sličnu kliničku manifestaciju, pa je iz tog razloga neophodan detaljan pregled. Tako, na primer, crvenilo oka može biti simptom relativno bezazlenog konjunktivitisa, alergija, ali isto tako i po oko veoma pretećih stanja kao što su glaukom, luksacije sočiva. Blagovremeno otkrivanje ovih simptoma, tvrdi jedini veterinar-oftalmolog u našoj zemlji, može doprineti da se očuva i samo oko, ali i vid.

Stanja kao što su kratkovidost, dalekovidost ili delimični gubitak vida, pogotovo samo na jednom oku, vlasnici obično ne registruju, jer ljubimci to dobro kompenzuju drugim čulima. Od delimičnog, ili potpunog gubljenja vida, nažalost, nisu zaštićeni ni naši čupavi mezimci.

  • Ono što ukazuje na slabovidost jesu izraženije promene ponašanja. Na primer, kad ljubimac promeni poznato okruženje, a ne vidi dobro, čudno reaguje. Ponašanje ljubimaca koje ukazuje na oštećeni vid jeste i nesnalaženje psa u mraku, udaranje u predmete koji se nalaze neposredno ispred njega ili udaljene (bačene loptice i slično). Ljubimci koji ne vide dobro znaju da budu i razdražljivi, povučeni, nesigurni. Takođe, oni se retko odvajaju od svog vlasnika tokom šetnje, a umeju i da se u noći usplahireno bude – kaže naš sagovornik.

Čest uzrok gubitka vida kod životinja može biti i katarakta koja se manifestuje kao „belo oko“. Za razliku od ljudi kod kojih se zahvat izvodi u lokalnoj anesteziji, uz kratak postoperativni oporavak, kod pasa se operacija izvodi u opštoj anesteziji uz obavezan preoperativan i dugotrajan postoperativan tretman koji se sastoji u aplikovanju kapi.

Uzroci koji dovode do delimičnog ili kompletnog gubitka vida su mnogobrojni i najveći broj njih blagovremenim otkrivanjem može se odložiti ili sprečiti.

Naša sagovornica napominje i da bi vlasnici trebalo da obrate pažnju na svaku promenu koju uoče na očima svojih čupavih prijatelja, kao što su crvenilo, pojava iscetka ili sekreta, žmirkanje, češanje i trljanje očiju, pa i neveselost, jer i ona može biti indikator nekog očnog problema ili bolesti.

Za zdravlje očiju pasa, veoma je bitna i redovna higijena. Osnovna higijena oka naših ljubimaca podrazumeva redovno uklanjanje krmelja – svaki dan, a ukoliko je pas dugodlak, i redovno šišanje ili uklanjanje dlaka koje iritiraju rožnjaču. Preporučljivo je, jednom u dve nedelje, preventive radi, ispirati oči rastvorom borne kiseline. Psi, kao i ljudi, imaju probleme i s prašinom i prljavštinom koja im upada u oči, s tim da su oni bliže zemlji od nas, pa samim tim imaju i više problema.

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *