Proud Dachshund Mom Poses For Photoshoot With Her Newborn Pups

Zdravlje: Zaštitite tek rođene štence

Zbog čega se dešava da štenad uginu neposredno nakon rođenja? Razlozi su različiti. Odgovor može da leži u genima roditelja, u tome da li je majka zdrava i uredno vakcinisana, kako je tekao sam proces štenjenja (otežano ili ne), da li je sredina u kojoj majka i štenci borave nakon štenjenja dovoljno čista

 

Izvor: Zorka Vuković za magazin Pas

Foto: Today.com

Zbog čega se dešava da štenad uginu neposredno nakon rođenja? Razlozi su različiti. Odgovor može da leži u genima roditelja (da li su bliski srodnici, da li imaju urođene mane), u tome da li je majka zdrava i uredno vakcinisana, kako je tekao sam proces štenjenja (otežano ili ne), da li je sredina u kojoj majka i štenci borave nakon štenjenja dovoljno čista.

Doktor veterine Aleksandar Tasevski smatra da je najbolje preduzeti mere opreza još pre samog parenja:

– Prevencija je najbitnija. Ženka treba da bude spremna za parenje. Ukoliko nije, teže će da primi mužjaka. Najbolje vreme za parenje je prvih dana nakon što je ženka prestala da krvari i to nam potvrđuje i progesteron test. Ako je nivo hormona kod ženke optimalan, ostaje da se vidi da li će prihvatiti mužjaka ili ne. Ne treba ih siliti – ako ženka odbija mužjaka, a štenci su vredni, pribegava se veštačkom osemenjavanju. To mora da obavi stručno lice, jer se kateter sa spermom unosi direktno u matericu. Kad je ženka u parenju, njoj je cerviks na materici otvoren. Materica je organ koji je prokrvljen, i ukoliko u nju uđe bakterija, stvara se sredina idealna za razvoj infekcija i gnojnih upala koje mogu ugroziti čitav organizam kuje. Zbog toga je najbolje oko 35. dana nakon parenja, kad se formira koštani sistem štenaca, uraditi ultrazvuk da bismo bili sigurni da nema infekcije i da se materica širi zbog štenaca, a ne zbog gnoja koji se skuplja.

– I mužjak treba da prođe kontrolu – mora da se utvrdi da je sperma čista i da nema hlamidije. Kao i kod ljudi, hlamidija može da ošteti plod. Ukoliko se utvrdi da je mikrobiloški sve u redu, plod bi trebalo da se razvija normalno – kaže dr Tasevski.

Graviditet kod pasa traje oko 60 dana, uz odstupanja oko dva dana. Dr Tasevski kaže da se toleriše sve do 65 dana, a da se nakon toga pribegava carskom rezu.

Kako izgleda nega majke tokom perioda skotnosti? Dr Tasevski smatra da briga o higijeni psa ne prestaje nakon parenja – o tome treba voditi računa i pre i nakon što štenci dođu na svet. Što se vitamina tiče, kuji treba davati kalcijum već od polovine skotnosti.

– Oko 35. dana graviditeta formira se koštani sistem štenaca i oni mogu iscrpeti majčine zalihe kalcijuma, što može da bude vrlo opasno za nju. Takođe, kad se kuja ošteni i kučići sisaju, i kroz mleko se gubi kalcijum. Sve dok kučići sisaju, a samo sisaju sve do treće nedelje, dok im se ne razviju enzimski sistemi, kuji bi trebalo nadoknaditi kalcijum suplementima. Takođe, ona se iscrpi i tokom same trudnoće i tokom štenjenja i dojenja, zato joj treba obogatiti ishranu. Postoji odgovarajuća hrana za skotne keruše, čak joj se može davati i hrana za štence, koja sadrži više proteina.

Jedno od najčešćih uzroka smrti štenaca neposredno nakon rođenja jeste nedostatak kiseonika. Do hipoksije obično dolazi ukoliko je štenjenje teško i predugo traje. Uzroci mogu ležati u samoj rasi psa (nekim vrstama pasa je zbog veličine glave, primera radi, preporučljivije uraditi carski rez), zatim u starosti i u eventualnim fizičkim anomalijama kuje, kao i u vremenskom periodu između dva štenjenja. Da biste sebi olakšali, možete da beležite kad je koje štene rođeno. Ukoliko štenjenje predugo traje, vreme je da se pozove veterinar.

– Normalan porođaj može da traje i 24 sata – kaže Tasevski – ali bi trebalo da period između izbacivanja dva šteneta bude oko 2-3 sata. Nakon svakog izbacivanja, kuja se malo odmara. Tada joj ne treba davati hranu, ali med i vodu joj možemo davati. Nikako joj ne treba davati običan šećer, ali med je lako svarljiv šećer, i iz njega će brzo dobiti energiju.

Na pitanje da li keruši treba pomoći mehanički, dr Tasevski kaže da je štenjenje instinktivna radnja, i da majka najčešće sve uradi sama.

– Kuja treba da pojede posteljicu i to joj ne treba braniti. Posteljica je puna progesterona i ona pojačava dalje kontrakcije. Može da pojede sve posteljice i to je normalno. Treba voditi računa da li je posle svakog šteneta izašla posteljica, jer ukoliko nije izašla, može da napravi problem. Ukoliko je vreme između izbacivanja duže od tri do pet sati, treba pozvati veterinara koji će joj dati injekcije hormona oksitocina da bi se pojačale kontrakcije.

Prvih nekoliko dana nakon dolaska štenaca, majka je ta koja preuzima najveći deo brige. Kao i kod ljudi, ni svi psi nisu jednako dobri i odgovorni roditelji, pa zato obratite pažnju na to da li majka brine o svojim bebama – da li ih hrani, reaguje na njihovo „plakanje“, liže stomačiće nakon obroka da bi podstakla rad creva, da li ih čisti.

Stvar o kojoj treba voditi računa jeste i adekvatna temperatura u prostoriji u kojoj štenci borave; optimalna temperatura u kotilici bi trebalo da iznosi između 23 i 27 stepeni. Normalna telesna temperatura štenaca je nešto niža nego kod odraslih pasa i trebalo bi da bude oko 35-36,5 stepeni. Prvih šest dana nakon rođenja štenci nisu u stanju da samostalno održavaju svoju telesnu temperaturu i ukoliko su na vlažnom, odvojeni od majke (koja ih greje svojim telom), može doći do hipotermije. Hipotermija dalje može prouzrokovati slabost koja otežava sisanje, što vodi do dehidracije, problema s organima za varenje, pa sve do razvoja različitih infekcija. Štenad ne treba držati u prostorijama gde ima promaje, ali takođe treba povremeno provetravati sobu, opet pazeći na to da su štenci sklonjeni i da se ne rashlađuju. Pregrevanje je takođe nešto na šta treba obratiti pažnju, jer i ono može dovesti do dehidracije. Bebe treba da imaju mogućnost da se pomere od izvora toplote ukoliko im je pretoplo, pa zato premale kotilice ili prekrivanje čitavog dna kotilice električnim ćebetom ili termoforom nije dobro rešenje.

Još jedan od pokazatelja rizika od smrti jeste telesna masa šteneta. Na manju i slabiju štenad obratite posebnu pažnju. Merite ih dva puta dnevno da biste bili sigurni da ne gube na težini. Ukoliko je štene primetno manje od ostalih štenaca iz legla, u najvećem broju slučajeva je potrebno da se dohranjuje, ali i to prvo proverite s veterinarom. I tu su potrebni oprez i uzdržavanje od preterivanja – za dohranu se koriste specijalne formule koje možete naći u veterinarskoj apoteci ili u pet-shopu, i na njima stoji tačno uputstvo za pripremu i količinu koju psić treba da unese. Bočice iz kojih hranite štence treba da budu sterilne, a zamena za mleko adekvatne temperature, nikako iz frižidera. Ukoliko iz nekog razloga niste u mogućnosti da dođete do suplemenata iz apoteke, veterinar će vam dati poseban recept koji možete spremiti sami. Kravlje mleko nije rešenje i štence ne treba dohranjivati na svoju ruku.

Svi navedeni faktori povećavaju rizik od infekcija. Zbog toga kotilica treba da bude održavana, a podlogu treba često menjati da ostane čista i suva.

– Tek s punih sedam nedelja kod štenaca se razvija imunitet i tad mogu da se vakcinišu protiv zaraznih bolesti. Pre toga jedino mogu da se daju sirova antitela, takozvane „puppy“ vakcine koje daju kratkotrajan imunitet. Ukoliko je kuja uredno vakcinisana, ona će svoj imunitet preneti štencima kroz mleko – kaže Tasevski.

Obratite pažnju i na mamu – pratite da li jede, kako se ponaša prema štencima, merite joj temperature, jer porast može da ukaže na infekciju, pratite boju iscetka (normalan vremenom postaje sve svetliji i ređi), pregledajte joj dojke prvih nekoliko nedelja jer postoji mogućnost od javljanja mastitisa.

Nemojte raditi stvari na svoju ruku, ne oslanjajte se na „ma sve je to prirodno, proći će“, ali nemojte ni da paničite. Budite pažljivi i dovoljno odgovorni i vodite računa o svojim psima. Istina je da težina problema može da varira, ali bolesno tek rođeno štene ne treba odmah otpisati. Pronađite stručnog veterinara u kog ćete imati poverenja, i koji će biti spreman da vas sasluša i da vam pomogne.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *