33e63a06d8dd5bd5dcf32d6759802555

Stiže zima: Napravite kućicu za lutalice

Hladne dane koji nam predstoje najteže će da prežive napušteni psi kojima je jedini dom – ulica. Sve do proleća oni će biti izloženi kiši, snegu, hladnoći i biće prepušteni samo retkim dobronamernim ljudima koji će im ponuditi zalogaj hrane ili trenutak toplote u njihovom stanu ili haustoru.

 

 

 

Izvor: magazin Pas

Sirotih životinja je mnogo, a istinskih posvećenika u borbi za život životinja neupredivo je manje. Zato je pravi trenutak da se svako od nas, koliko može, uključi u akciju pomoći psima lutalicama tokom zimskih dana.

Zima je najteže vreme za veliki broj pasa ulice. Vlasnici pasa, poput ostalih ljudi, naviknuti na komfor toplog doma često zaboravljaju muke kroz koje zimi prolaze napušteni psi. Period od novembra do marta za njih je najteže vreme – hrane na ulici ima malo, svakodnevno im prete promrzline i bolesti. U izuzetno hladnim danima problem je i voda, jer je zamrznuta, pa su životinje često prinuđene da jedu sneg i tako gase žeđ. Sve su to razlozi da do proleća svi otvorimo četvore oči i pomognemo četvoronošcima kojima je ulica jedini dom.

Svi u komšiluku imamo napuštene pse koji se muvaju po kvartu. Ukoliko želimo da im pomognemo, pokušajmo da im obezbedimo sigurno sklonište. Kućica na otvorenom, iako sigurno nije najidealnije mesto da pas provede zimu, može da obezbedi minimum uslova neophodnih da se životinja ne smrzne, ne nazebe i zdrava dočeka proleće.

Organizujte se zato s prijateljima i komšijama i životinjama napravite kućicu u kojoj bi mogle da se koliko-toliko zaštite od ljutog mraza. Materijal možete naći gotovo na svakom koraku. Nešto starih dasaka, parče stiropora, koja lajsna ili table salonita sasvim su dovoljna „građa” za pristojan dom kucama iz kraja.

Za podizanje kućice birajte zaklonjena i mesta koja nisu izložena direktnim naletima vetra ili promaje. Idealno je da je kućica natkrivena, kako ne bi bila izložena kiši i snegu.

Dobri poznavaoci navika naših najboljih prijatelja ističu da kućica za psa uopšte ne mora biti velika. Ljudi često greše smatrajući da je površina najvažnija, potpuno zaboravljajući da se pas greje samo svojim telom i da ne koristi radijatore ili grejalice. Preveliko sklonište, gotovo sigurno znači da životinji neće biti tesno, ali ni toplo. Kao model uzima se približna površina koju pas zauzme kad se sklupča. Psima veličine labradora, nemačkog ovčara ili zlatnog retrivera najviše će odgovarati „stan” okvirne površine oko jednog kvadratnog metra.

Uopšteno govoreći, za izgradnju sasvim solidne kućice za pse potrebno je nekoliko metara drvenih štafli, tanjih greda ili letvi koje se koriste za podizanje konstrukcije skrovišta. Ovaj material prodaje se na stovarištima, ali može da se nađe i na gradilištima, jer se koristi za podizanje krovova na stambenim i drugim zgradama. Važno je napomenuti da je dobro da pod kućice ne bude u istoj ravni sa tlom, već izdignut, kako bi i u kišnim danima bila suva i topla. Zato je najbolje da se podigne na „klocne” od cigli, fosni ili greda, a sasvim dobro može da posluži i obična magacinska paleta.

Posle postavljanja nosača od drvenih gredica, treba postaviti zidove. Najbolji su od dasaka, mada sasvim dobro može da posluži i iverica, blažujka, kao i bilo koji čvršći materijal koji dobro čuva toplotu. Izolacija je veoma važna. Najbolji je stiropor, koji se postavlja u „sendvič” od duplog sloja dasaka. Zidove kućice, posebno ako su napravljeni od nekog „hladnijeg” materijala, dobro bi bilo opšiti krutim platnom, ceradom ili nekom koherentnom tkaninom koja će joj pojačati izolaciju.

Graditelji domova za pse savetuju i „izgradnju” neke vrste predsoblja u kućici, koja će činiti barijeru od naleta spoljnog hladnog vazduha, kao i vetra. Ne treba preterivati ni s veličinom ulaza, koji treba da bude visok otprilike koliko i životinja. Preko njega je, tokom zime, najbolje postaviti komad cerade ili grube tkanine, pričvršćene na tri mesta, koji će čuvati toplotu vazduha.

Krov je, uz temelj, najvažniji element svakog doma, pa i psećeg. Kao pokrivač doma za psa može da se iskoristi niz materijala. Crep je svakako najbolji, ali u obzir dolazi i niz drugih materijala, koji mogu da se nađu gotovo na svakom koraku – salonit, tegola, daske, najlon, lim, terpapir, plastika… Ukoliko se koriste daske ili drveni pokrivač, važno je da se donja strana krova opšije najlonom, kako u slučaju obimnijih kiša ili taloženja snega krov ne bi propuštao vodu. U svim „građevinskim radovima” u vezi sa psima, važi i opšte pravilo – izbegavati materijal koji je premazivan svežim lepkom, farbama ili drugim sredstvima koja imaju jak miris. Psi imaju veoma istančano čulo njuha, tako da će kućica s mirisom hemikalija njima biti odbojna i najverovatnije neće ni želeti da uđu u nju.

Ukoliko podizanje kućice iz bilo kog razloga nije moguće, uvek psima možete da obezbedite makar minimalnu izolaciju od smrznutog tla. U tu svrhu najbolje mogu da posluže stara ćebad, odeća, cirade, pa čak i kaputi i jakne. Pokupite sve te tkanine i stavite ih u natkriveni ćošak (ispod stepeništa, terase, u uglu zgrade, ispod krošnje zimzelenog drveta). Budite uvereni da će promrzle životinje sigurno naći novu postelju koja će im pomoći da preguraju najteže dane.

Slama je jeftin i vrlo dobar izolator. Boravak na selu zato iskoristite da nabavite koji naramak, koji će napuštenim životinjama dobro doći u hladnim noćima. Dobro bi zato bilo da obiđete improvizovana skrovišta za pse u okolini svoje zgrade. Nabacite slamu u svako od njih, naročito na mestima za koja procenite da im služe za spavanje. Time ćete im sigurno pomoći da se ugreju za vreme mrazeva. Slama je dobro rešenje i za podove psećih kućica, ali i za sve improvizovane domove životinja poput buradi, cevi, kutija, gajbica…
1 koemntar za “Stiže zima: Napravite kućicu za lutalice

  1. Vladimir

    Ovo su divne ideje i super predlozi, samo na zalost tu smo gde smo i okruzenje, odnosno komsiluk nece blagonaklono gledati na ovo. To na zalost valjda svi znamo.Zato ako zelite da pomognete, kuci, maci ili bilo kojoj zivotinji sa ulice, najbolji i najsigurniji nacin je da joj pruzite dom i usvojite je.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *