Najpopularniji psi eks-Ju kulture

Kad je o psima reč, ni domaća (srpska i eks-jugoslovenska) pop kultura ne zaostaje za svetom. Brojni psi sa filma, televizije, iz pesama i romana, urezali su se u pamćenje ovdašnjih generacija.

 

 

Izvor: magazin Pas

Mi vam predstavljamo skroman izbor pasa koji su obeležili naše odrastanje.

FIFI

Jedna od prvih pesama s kojima se srećemo kad krenemo u školu jeste „Fifi“ čuvenog dečjeg pesnika Dragana Lukića. Još u prvom razredu, čim đaci ovladaju veštinom čitanja, sreću se s ovom pesmom. Ti stihovi su verovatno mnogima, kao i potpisniku ovih redova, zauvek urezani u sećanje. Ako ih je neko zaboravio – evo podsećanja:

Ovaj čas, ovaj čas,

jedan pas,

na uzici od svile,

s noktima lila,

s mašnicom od tila,

prolazi kraj nas.

Jedna žena stara

sa njim razgovara:

– Fifi, gledaj pravo.

– Fifi, digni rep.

– Fifi, pazi drvo.

– Fifi, nisi slep.

– Fifi, mašnu pazi.

– Fifi, lepo gazi.

– Fifi, to ne njuši.

– Fifi, gore uši.

– Fifi, ti znaš ko si.

– Fifi, ne prkosi.

– Fifi, jezik niže.

– Fifi, hodi bliže.

– Fifi, ne skakući.

– Fifi, sad ćeš kući.

Tako Fifi živi

na uzici od svile,

s noktima lila,

s mašnom od tila.

Tako žena stara

sa njim razgovara.

Tako ovaj čas

prođoše kraj nas.

 

VUK SAMOTNJAK

„Piše Hund, al’ piše i Mile.“ Jednu od najpoznatijih rečenica jugoslovenskog filma izgovara najveća dečja zvezda s ovih prostora Slavko Štimac u nezaboravnom filmu „Vuk samotnjak“,iz 1972. godine. U dirljivoj priči dečak Ranko posle Drugog svetskog rata pronalazi zaostalog nemačkog policijskog psa (treba li reći – rase nemački ovčar?) i sprijatelji se s njim. Drugi seljani ne gledaju na to prijateljstvo blagonaklono jer smatraju da je reč o opasnom vuku. U „glavnoj“ ulozi bio je pas Grom koji je živeo sa svojim vlasnikom u Zagrebu i nije bio dresiran. Ipak, pokazao se kao dobar „glumac“, a bio je i blag i poslušan. Sve do trenutka kad je za potrebe jedne scene morao da bude privremeno uspavan. Kad se probudio, postao je razdražljiv i nervozan i opasan čak i po članove ekipe.

ALEKS

Zlatko i Sofija Lepšanović, Duško, Vladimir i Dragana, Jelena iz Cvijićeve i Žaki i njegovo „Veselo majmunče“. Nema onoga ko je bio dete devedesetih godina da ne prepoznaje ova imena i da mu prva asocijacija nije serija „Metla bez drške“. Važnu ulogu u fenomenalnoj seriji koju je napisala Mila Stanojević Bajford imaju i brojne životinje – tu su psi Cezar, Vilma i Vitold, kornjače Hermes i Žaklina, hrčak Dunja, papagaj Mića, kanarinci, beli miševi i, naravno, glavna zvezda, nemački ovčar Aleks. Zbog Aleksa je vučjak ostao omiljeni pas čitave generacije. Aleks je Vladimirov (Slobodan Beštić) ljubimac čiji nestanak je bitan deo zapleta serije. Na kraju će se otkriti mreža nelegalne trgovine psima, zbog čega će čak i svima omiljeni Žaki (Petar Kralj) završiti u zatvoru i ostaviti radnju „Veselo majmunče“ svojoj prijateljici Dušici (Milena Dravić).

SIMA

Ne tako dobra serija kao „Metla bez drške“, ali „Srećni ljudi“ deo svoje popularnosti svakako duguju glavnom psećem junaku – Simi. On je epanjol breton koga Vukašin Golubović (Desimir Stanojević) jednog dana slučajno nalazi u parku. Odvodi ga kući i on ubrzo postaje miljenik porodice, a posebno malog Nece. Kao i u „Metli bez drške“, deo zapleta vrti se oko Siminog nestanka i povratka. Sima je postao toliko popularan da je dobio i svoj, modernim televizijskim rečnikom rečeno – spin-of, pa je Desimir Stanojević napravio predstavu i zajedno sa Simom obilazio provincijska pozorišta, kulturne centre i domove omladine.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *