shutterstock_121378411

Savet: Jedno leglo pre sterilizacije?

Iako ne postoji naučna opravdanost tvrdnje da je trudnoća pre sterilizacije dobra za ženku, neki se vlasnici ipak odluče za parenje ubeđeni da time svojoj mezimici obezbeđuju kvalitetniji i zdraviji budući život. Ono što je sigurno jeste da parenje, makar i samo jedno, sobom nosi mnogo nedoumica, obaveza i naravno troškova

 

 

Piše: dr vet. med. Danijel Glogovac za magazin Pas

Česta nedoumica vlasnika ženki jeste da li kuju treba pariti pre sterilizacije. Iako ne postoji naučna opravdanost tvrdnje da je trudnoća pre sterilizacije dobra za ženku, neki se vlasnici ipak odluče za parenje ubeđeni da time svojoj mezimici obezbeđuju kvalitetniji i zdraviji budući život. Mišljenja stručnjaka su malo drugačija.

Ono što je sigurno jeste da „jedno parenje pre sterilizacije“ sobom nosi mnogo nedoumica, obaveza i naravno troškova. Ukoliko ste rešili da svoj život začinite jednim veselim leglom, evo na šta bi sve trebalo da se osvrnete pre nego što zagrizete taj poprilično veliki zalogaj.

Nakon što je vaša ljubimica stasala za ulogu majke, treba pravovremeno pronaći odgovarajućeg mužjaka. Nije dovoljno da je mužjak baš lep, već se podrazumeva i da je zdrav, solidne genetike, poželjno dobrog temperamenta, kao i da je „dobar skakač“ – za one ženke koje se pare prirodnim putem. Takođe, preporučljivo je da veterinar proveri kvalitet  semena mužjaka – što je seme kvalitetnije, veće su šanse da se trudnoća ostvari.

Dalje, treba razgraničiti hoće li se pariti prirodnim putem ili ćete se odlučiti za veštačko osemenjavanje. Parenje prirodnim putem podrazumeva da vašu mezimicu „predstavite“ mužjaku najčešće između devetog i trinaestog dana ciklusa, odnosno teranja. Poželjno je da se druženje ponovi za nekoliko dana u cilju povećanja šansi za koncepciju. Preporučuje se parenje na teritoriji mužjaka ili eventualno neutralnoj teritoriji.

Postoje rase, poput engleskog i francuskog buldoga, maltezera, jorkija, kod kojih se iz različitih razloga preporučuje veštačko osemenjavanje. Kao i kod malo oštrijih, temperamentnijih ženki kad postoji šansa ne samo da odbiju parenje već i da napadnu mužjaka . Veštačko osemenjavanje može se primeniti kod svih ženki, bez obzira na rasu i uzrast. Postupak podrazumeva i adekvatne pripreme, poput određivanja optimalnog vremena za oplodnju kontrolom nivoa hormona u krvi.

Pošto je Operacija Parenje uspešno završena, sledi period čekanja i strpljenja. Nije moguće potvrditi trudnoću pre četvrte nedelje. Dakle, bez obzira koliko nestrpljivi i znatiželjni bili, najbolje je sačekati tridesetak dana, pa potom posetiti veterinara kako bi ultrazvučnim pregledom ustanovio da li će vaša mezimica postati majka. Ukoliko spadate u one strpljive, možete prosto čekati evidentne znake trudnoće – povećanje stomaka, izrazito uvećanje mlečnih žlezda, a pred kraj trudnoće ponekad je moguće uočiti pokrete plodova posmatranjem stomaka (veliki broj krupnih štenaca). Svakako je preporučljiva makar jedna poseta veterinaru tokom trajanja graviditeta, kao i ultrazvučni pregled kako biste se uverili da trudnoća napreduje očekivanim tokom.

Sledeći korak je, pogađate – porođaj! U velikom broju slučajeva protekne prirodnim tokom – kuja uglavnom sve sama obavi, traje nekoliko sati (zavisi od broja plodova) i to je to. Međutim, u određenim situacijama neophodna je asistencija veterinara jer kod nekih manje srećnih kujica dolazi do različitih komplikacija, koje se često završe hitnim odlaskom u veterinarsku ambulantu i carskim rezom. Pravovremenom posetom veterinaru možete donekle predvideti tok porođaja, kao i razmotriti mogućnost carskog reza.

OK, preživeli ste porođaj. Nastupajući dani podrazumevaju „mere opreza“ i posebnu pažnju kako za štence tako i za majku. Morate se uveriti da je vaša mezimica dobra majka, a to je moguće samo ako je pod stalnim nadzorom – samo još nekoliko neprospavanih noći i na pola ste puta. Dakle, morate s posebnom pažnjom pratiti stanje majke (ne samo radi dobrobiti štenaca, već i zbog rizika od razvijanja patoloških stanja poput zaostajanja posteljica, hipokalcemije ili mastitisa) i štenaca u prvih nekoliko dana života (hipotermija, hipoglikemija, različite infekcije i anomalije).

Iako je „kritični period“ prošao, obavezama nije kraj jer sledi period adaptacije štenaca i njihovo upoznavanje i istraživanje života izvan majčinog „krila“. Pored toga treba razmišljati i o adekvatnoj zdravstvenoj zaštiti štenaca, odnosno dehelmentizaciji i vakcinaciji. Privikavanje štenaca na čvrstu hranu takođe je jedna od stvari na koje treba misliti. U uzrastu od oko dva meseca štenci su spremni i stasali da se pridruže svojim novim porodicama, a vi i vaša mezimica ćete konačno moći da se odmorite.

Ne treba zanemariti da sve posete veterinaru, lekovi, vakcine, preparati, vitamini, kvalitetna hrana i da ne nabrajam dalje, imaju određenu cenu. Dakle, i finansijski momenat nije izostao u avanturi u koju želite da se upustite sa svojim psom.

Nakon što se dobro informišete i promislite, i spremni ste na sve što trudnoća vaše kuce sobom može da donese, ne preostaje ništa drugo nego da vam poželim mnogo sreće i zdrave štence.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *