verny-pes-nahlad

Šta bi trebalo da uradite ako vam nestane ljubimac

Na društvenim mrežama svakodnevno možete videti oglase u kojima očajni vlasnici tragaju za izgubljenim, nestalim ili ukradenim ljubimcem. Nisu samo stranice na društvenim mrežama pune ovih fotografija – ukoliko obratite pažnju, gotovo na svakoj banderi stoji oglas da je neko izgubio psa ili mačku.

 

Izvor: Životinje rs

U nadi da će ih neko pronaći i pomoći im da se vrate kući, vlasnici ne odustaju, a često se poštenom pronalazaču nudi i vredna novčana nagrada. Ukoliko vam je nestao ljubimac, ili se to dogodi u budućnosti, evo šta bi u takvoj situaciji trebalo da uradite.

Najpre pretražite ceo komšiluk, obiđite mesta na kojima se skupljaju čopori napuštenih pasa ili tražite ljubimca na mestima gde ga uglavnom vodite u šetnju. Raspitajte se da li ga je neko video i fokusirajte se na vlasnike pasa, jer je velika verovatnoća da će ga oni sresti tokom šetnje. Ukoliko ništa od toga ne urodi plodom, oblepite komšiluk fotografijama svog ljubimca sa detaljnim opisom i brojem telefona putem kog vas ljudi mogu kontaktirati.

Važno je znati da ukoliko vam nestane pas ili mačka, postoji procedura po kojoj se ljubimac mora prijaviti u roku od 72 sata od trenutka nestanka, ili će se ljubimac voditi kao napušten. Vlasnik koji nije prijavio nestalog ljubimca može biti novčano kažnjen u skladu sa Zakonom o dobrobiti životinja, ukoliko se utvrdi da na vreme nije prijavio njegov nestanak.

Vlasnik čiji se ljubimac izgubio u Beogradu mora da kontaktira “Veterinu Beograd” i obavesti ih o njegovom nestanku. Na njihovom sajtu postoji stranica posvećena izgubljenim-pronađenim ljubimcima, ali i specijalni broj telefona putem kog se možete informisati o nestalom ljubimcu. Ukoliko popunite upitnik na sajtu (opišete izgled svog ljubimca) radnici koji rade na terenu će ga lakše identifikovati. Sve informacije o izgubljenim i nestalim životinjama, kao i o udomljavanju životinja mogu se dobiti putem telefona 011/275-97-85 (od 7.30-15.30 h).

Ukoliko tražita psa, budeite oprezni, jer se kao pronalazači neretko javljaju prevaranti koji su isključivo zainteresovani za nagradu koju ste ponudili. Nije retkost da rasni i skupi psi često budu namerno uzimani iz dvorišta i vraćani tek kada vlasnik ponudi veliku svotu novca.

 

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *