slide_235920_1164525_free

Opuštajućim filmovima protiv straha od buke

Kako se bliži vreme slavlja, vatrometa i petardi, a psi i mačke imaju veoma osetljiv sluh i mogu se lako uznemiriti zbog toga, neko je došao na ideju da napravi filmove za ljubimce, koji će im pomoći da se opuste.

 

Izvor: B92/ljubimac

Dva filma “Woofering Heights“ i “Peer Window“ razvija je kompanija “Više od osiguranja kućnih ljubimaca“, u saradnji sa psihologom ponašanja kod životinja Karen Vajlds i veterinarom Robertom Vajt-Adamsom, a narator je Dejvid Tenan.

Karen se sve vreme konsultovala sa produkcijom, kako bi bila sigurna da su ostali verni istraživanju po kojem će filmovi opustiti pse i mačke i umanjiti efekte fobije od jakog zvuka.

Sve što treba da uradite je da svom ljubimcu nekoliko puta dnevno puštate film, kako bi se upoznali sa njim. A kada dođe za njih stresan period, uz film se neće osećati anksiozno.

  • Nisu svi kućni ljubimci plašljivi kada je u pitanju galama izazvana vatrometom, petardama, gromovima, ali većina jeste. Oni imaju mnogo bolji sluh od ljudi, i ne možemo ni da zamislimo na koji način oni čuju sve to. Psi to izražavaju balavljenjem, mokrenjem, urlanjem, oni će pobeći i sakriti se, ili neće dozvoljavati nikome da ih dodirne. Mačke će otići na sigurno mesto i tu biti sve vreme – rekla je Karen za britanski “Metro“.

Ona dodaje da stres mogu pokazivati i suptilno, tako što će odbijati da jedu ili biti veoma mirni.

  • Bitno je da umete da ih smirite, pustite ih da dođu kod vas. Nemojte ni vi biti uznemireni jer ćete time samo pogoršati situaciju. Nikada ih nemojte na silu izvlačiti sa mesta na kojem su se sakrili.

U tim trenucima, možete vašem ljubimcu davati njegovu omiljenu hranu ili igračku, kako bi povezali događaj sa nečim što vole.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *