Keruša Britani – heroina 11. septembra

Danima posle terorističkog napada u Njujorku, septembra 2001, u kršu, čeliku i betonu, ostacima srušenog Svetskog trgovinskog centra, 300 pasa danonoćno je tragalo za preživelima.

 

Izvor: magazin Pas

Poslednji od pasa heroja koji su spasavali povređene u napadu na kule „bliznakinje”, keruša Britani, uginula je krajem leta u 16. godini, dok je kraj nje sedela njena dugogodišnja hendlerka i najbolja prijateljica Denis Korlis.

Britani je bila zlatni retriver nepokolebljivo dobrog raspoloženja i stalno u akciji sve do samog kraja. Poslednjih nedelja, međutim, počeli su problemi s bubrezima i Britani je sve više posustajala. Onda je prestala i da jede. Tri dana ništa nije okusila. Denis je tada znala da je vreme za oproštaj.

  • Bila je stvarno nervozna poslednje noći i samo je želela da bude kraj mene – ispričala je za američke – Legla sam uz nju i tada se smirila i zaspala. Spavala sam tako pored nje čitave noći.

Denis i njen muž Rendi odveli su Britani u bolnicu za životinje u Sajpresu u američkoj državi Teksas, gde je uz počasti za godine služenja, uspavana zauvek. Predstavnici vatrogasaca i službi za spasavanje i potragu stajali su mirno i salutirali dok je Britani ulazila u veterinarsku ordinaciju. Sledeći put su je pozdravili dok su njeno telo, umotano u američku zastavu, iznosili iz bolnice. Bio je to znak zahvalnosti, ne samo za 11. septembar, već i za akcije spasavanja posle uraganâ Katrina, Rita, Ivan i drugih katastrofa, u kojima je učestvovala.

  • Ovo je bilo najmanje što smo mogli da učinimo, da odamo poštu psu koji je zaista bio heroj – rekao je na ispraćaju vatrogasac kapetan David Padovan. – Samo zato što je Britani pas, ne znači da je išta manje bila deo našeg odeljenja od bilo kog drugog člana.

Telo Britani je, nakon što je uspavana, prebačeno u bolnicu za životinje na Univerzitetu u Teksasu, gde je obavljena obdukcija kao deo dugoročne studije o psima tragačima koji su spasavali povređene 11. novembra.

  • Partnerstvo Britani i Denis bilo je magično – rekla je dr Sidni Oto, veterinarka koja prati zdravlje pasa iz akcije spasavanja 11. septembra. – Njih dve su dotakle i promenile brojne živote, ne samo dok su bile u aktivnoj službi, već i kasnije.

Britani je penzionisana kad je imala devet godina, ali je nikada nije napustila ljubav prema avanturi niti radna etika. Njene penzionerske godine bile su veličanstvene gotovo kao i mladost koju je provela u službi, uglavnom zato što je Korlis shvatila da su fizički i mentalni izazovi i dalje bili potrebni Britani dok je starila.

Kad je napunila trinaest godina, Britani su počeli da muče tako snažni bolovi u kostima da više nije mogla da se popne uz stepenice. Korlis joj je tada napravila mali bazen u dvorištu i pomogala joj da pliva u njemu, makar deset minuta svakog dana. To joj je olakšalo poslednje dane. Počela je čak da se ponovo penje uz stepenice. Posle toga trebalo je smisliti neki zadatak koji bi je mentalno stimulisao, pa je dobila novi posao kao terapijski pas koji je pomagao deci s problemima sa čitanjem.

Sve do samog kraja, Britani je radila kao terapijski pas u obližnjoj osnovnoj školi, a nastavila je i da redovno pliva i šeta. Čak je živnula dovoljno da ponovo može da juri veverice i patke.

Ponovo je dospela u žižu javnosti kada se, s petnaest godina, vratila na „nultu tačku” u Njujorku, prvi put posle terorističkog napada iz 2001. godine.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *