peanuts_pub_still_a02_f2_0

Snupi – najomiljeniji crtani pas na svetu

Ljubimac Čarlija Brauna jedan je od likova iz stripa, kasnije i crtaća „Peanuts” koji se tokom godina najviše menjao. A i priča o njegovim korenima sasvim je jedinstvena i neobična.

 

Izvor: magazin Pas

Jedan od najpoznatijih pasa u pop kulturi stvoren je pre 66 godina. Ljubimac Čarlija Brauna jedan je od likova iz stripa, kasnije i crtaća „Peanuts” koji se tokom godina najviše menjao. A i priča o njegovim korenima sasvim je jedinstvena i neobična.

Autor Čarls Šulc stvorio je Snupija na osnovu svog ljubimca Spajkija, a prvi crtež ovog psića nije se pojavio u stripu, već u rubrici „Verovali ili ne”. Šulcu je bilo petnaest godina kad je poslao skicu Spajkija čuvenoj Riplijevoj rubrici uz napomenu da je reč o psu koji jede igle i žilete. Napisao je i da je veoma pametan, te da razume pedeset reči engleskog jezika. Crtež je objavljen, a fanovi će, uprkos realističnom stilu, prepoznati karakteristične Snupijeve crte poput velikih crnih ušiju i velike crne tufne na leđima. To su crte po kojima će ovaj lik, uprkos svi kasnijim promenama, ostati prepoznatljiv sve do početka 21. veka, kad će Šulc nacrtati poslednji kvadratić čuvenog stripa.

Iako je kasnije postao najprepoznatljiviji junak, poznatiji čak i od Čarlija Brauna, Snupi se nije pojavio u prvom izdanju „Peanuts”-a iz oktobra 1950. godine. Ušetao je među Čarlija i drugare tek nekoliko izdanja kasnije, ali mnogi ga verovatno na prvu loptu ne bi prepoznali. Izgledao je kao tipično i sasvim obično štene koje je hodalo na sve četiri noge, ali ličio je na već pomenutog Spajkija, i jedino što ga je činilio neobičnim jeste cvet koji je izgledao kao da mu raste iz glave.

U prvim stripovima on se ponašao kao tipičan pas – igrao se loptom, jurio za štapom i pažljivo slušao svog vlasnika Čarlija Brauna. To, međutim, nije dugo trajalo. Snupi je počeo da dobija sve više ljudskih crta. Oblačić koji je prikazivao njegove misli prvi put se pojavio dve godine posle prvog izdanja „Peanuts”-a. Tri godine kasnije Snupi je već bio krupniji i hodao je na dve noge. U nekim brojevima u to vreme Snupi je prikazan i s oblačićima za govor, ali to rešenje nije se dopalo Šulcu, pa je ubrzo odustao od njega. Vremenom, Snupi je postao glavni junak „Peanuts”-a.

Do ranih šezdesetih godina bio je tako netipičan pas da više nije mogao da se zadovolji običnom kućicom za pse. Uskoro se preselio na krov kućice kojoj više nismo mogli da vidimo ulaz. Unutrašnjost je takođe postala više nego neobična, više nalik na Tardis, čuvenu policijsku govornicu iz serijala „Dr. Who”, bezgranično veću iznutra nego spolja. Snupi će se, u svojoj bujnoj mašti, okušati kao francuski vojnik u Drugom svetskom ratu, igrač hokeja, pisac i letački as iz Prvog svetskog rata u stalnom sukobu s legendarnim Crvenim baronom. Nemoguće je ne primetiti uticaj koji je takav unutrašnji život Snupija imao na stvaranje Kalvina i Hobsa.

Tokom osamdesetih Snupi je dobio čitavu sedmočlanu porodicu uključujući i brata po imenu, ne iznenađujuće, Spajki.

 

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *