bigstock-beautiful-young-female-veterin-43841806

Savet: Šta bi veterinari voleli da znamo

Baš kao i porodični lekar, i veterinar je jedan od najvažnijih osoba u našem životu. On brine o našim ljubimcima, na njega se oslanjamo da mu ublaži bol, izleči ga i omogući mu dug i zdrav život. Međutim, kada naši ljubimci pate, često nismo u stanju da objektivno sagledamo okolnosti i često smo nepravedni prema veterinarima.

 

 

Evo šta bi veterinari voleli da znamo kako bismo se bolje razumeli i zajednički trudili da radimo u najboljem interesu naših ljubimaca:

  1. I veterinari svoje usluge moraju da naplate – neretko se dešava da se vlasnici pasa i mačaka naljute kada nakon pružene pomoći njihovim ljubimcima dobiju račun koji im ne odgovara. Veterinari bi voleli da znamo da oni svoje usluge moraju da naplate, baš kao i predstavnici drugih zanimanja, poput advokata, lekara privatne prakse i slično. Lekovi, dijagnostika, laboratorijske analize često nisu jeftine, baš kao ni aparati koje veterinari koriste u ambulantama. Sve se to mora uračunati u cenu usluge. Takođe, veterinari obožavaju životinje i uvek im je glavni cilj da im pomognu, ali i oni imaju decu, kuću i sve obaveze kao i drugi ljudi, i žive od novca koji zarade. Mnogi to često izgube iz vida.
  2. Veterinari znaju da vlasnici viču na njih kao znak nemoći ili tuge – ipak, probajte da se suzdržite. Prema rečima lekara za životinje, oni se osećaju jednako nemoćno kao i vi kada ne mogu da odmah ustanove koji zdravstveni problem imaju psi, jer bi naravno bilo mnogo lakše kada bi kuca ili maca mogli da kažu šta ih boli i kako se osećaju. Dijagnostika nekad zahteva vreme. Takođe, glavni cilj veterinara je da životinji pomognu, i za njih nema veće tuge i neuspeha nego kada ne uspeju da izleče životinju.
  3. Ništa nije teže nego saopštiti vlasniku da njihova kuca ima neizlečivu i tešku bolest – baš kao i lekarima, i veterinarima ovaj zadatak najteže pada. Kada moraju da saopšte vlasnicima da kuca mora da se uspava ili da joj je ostalo svega nekoliko nedelja ili meseci života.
  4. Veterinari su posvećeni profesionalci – posvećeni tome da svaka životinja bude zdrava i dugovečna, tako da nikada ne bi trebalo sumnjati da su životinje zaista u sigurnim rukama. Budite uvereni, da i veterinar, baš kao i vi, želi da u najkraćem roku i na najbolji mogući način pomogne svakoj životinji.

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *