cat-getty_0

Simptomi koji kod maca ukazuju na neki zdravstveni problem

Životinje ne mogu da govore pa nam ne mogu reći šta ih boli, ali postoje simptomi na temelju kojih vlasnici mogu da zaključe da sa njihovim ljubimcima nešto nije u redu.

 

 

Izvor: B92/ljubimac

Ovi znakovi pokazuju da sa vašom mačkom nešto možda nije u redu i da bi trebalo da je odvedete kod veterinara, kako bi proverio o čemu se radi.

Ima li vaša mačka normalnu temperaturu? –  kao i kod ljudskih beba najpreciznije možete proveriti pomoću toplomera čiji vrh treba namazati vazelinom ili nekom kremom radi prijatnijeg merenja. Normalna temperatura kreće se od 37 do 39,5 stepeni Celzijusovih. Ako je ona iznad 40 odnosno ispod 37, pozovite veterinara i pitajte za savet.

Mačka jede, pije ili obavlja nuždu više ili manje nego što to čini inače – Mačke koje se ne osećaju dobro često odbijaju da jedu. S druge strane, ima i bolesti koje povećavaju apetit tako da ne treba zanemarivati ako maca počne da traži više hrane nego inače. Povećana žeđ i mokrenje mogu ukazivati na bolesti bubrega, dijabetes, dok česti pokušaji mokrenja/obavljanja velike nužde uz veliko naprezanje (ponekad propraćeno bolnim mijaukanjem) mogu ukazivati na infekcije mokraćnog sistema ili začepljenje.

Povraćanje – Može ukazivati na brojne probleme, poput trovanja. Ako povraćanje traje nekoliko sati ili ako mačka povraća nekoliko puta dnevno (s vremenskim razmacima), trebalo bi posetiti veterinara.

Dijareja/zatvor – Uz povraćanje, čest simptom koji ukazuje na neki zdravstveni problem je i proliv. Ako je on vodenast, krvav, a pogotovo ako uz proliv mačka i povraća savetuje se hitan odlazak veterinaru. Ista stvar je i sa zatvorom odnosno nemogućnošću obavljanja nužde, što takođe može ukazivati na neki problem.

Kašalj – Kašljanjem mace mogu pokušavati da iz organizma izbace neko strano telo, ali kašalj može biti simptom astme, alergija, srčanih bolesti, bolesti pluća i nekih zaraznih bolesti. Po pravilu ako mačka kašlje više od jednog dana, ne čekajte – za pomoć se obratite veterinaru. Ako kašlje toliko da ne može normalno da diše ili ima plavkaste desni, ne čekajte nijedan dan!

Boja unutrašnjosti mačjih usta – Ako sumnjate na bolest, proverite boju mačjih desni. Unutrašnjost mačjih usta trebala bi biti ružičaste boje. Bela boja desni može ukazivati na anemiju, šok i/ili slabu cirkulaciju. Plavkaste desni i/ili jezik može ukazivati na nedostatak kiseonika, dok svetlocrvena boja desni može ukazivati na pregrejavanje ili trovanje ugljen-monoksidom. Žuta boja desni simptom je žutice, a sitne crvene mrlje često ukazuju na problem zgrušavanja krvi. Bolesti zuba i desni često prate loš zadah i crvenilo oko ruba desni.

Ponašanje drugačije od uobičajenog – Za kraj ostavili smo najvažniji znak koji ukazuje na bolest, a to je ponašanje koje se bitno razlikuje od uobičajenog rutiniranog ponašanja vašeg ljubimca. Bolesne mačke često su tiše i odmaraju u pogrbljenom položaju. Mačke koje imaju problema s disanjem često odbijaju da leže na boku, a one s neurološkim problemima mogu delovati zbunjeno. Takođe, kad su bolesne, mačke ponekad zanemaruju doterivanje krzna, a iako vlasnici misle da predu samo kad su srećne, vrlo često upravo pojačanim predenjem signaliziraju da imaju neki problem.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *