pets-cat-dog-2-1100x866

Savet: Kako sprijateljiti psa i mačku

Najpre pazite da prvi susret bude pozitivno iskustvo i za psa i za mačku. Veoma je važno i da psa prethodno naučite da se zaustavi na signale “stani”, “pusti” ili “ostavi” kako bi mogli da kontrolišete eventualne nagle ili neprijateljske reakcije.

 

Izvor: Index.hr

Imate psa, a voleli biste da imate i macu (i obrnuto), ali se bojite da jedno drugo neće prihvatiti?

Odgovor na pitanje “Kako upoznati psa i mačku?” donosi Sandra Ilievski, instruktorka za ponašanje pasa iz Urban Peta, centra za edukaciju vlasnika, ponašanje i trening pasa u Hrvatskoj.

Pseća igra za mace može biti gruba – psi koji nikada nisu živeli ili se družili s mačkama mogu reagovati različito – neki će hteti da se igraju sa mačkom, neki će mačku izbegavati ili je ignorisati, a neki će je percipirati kao plen i hteti da je love. Pseća igra za mačku može biti previše gruba, stoga moramo biti vrlo oprezni jer čak i psi malog rasta u igri mogu ozbiljno ozlediti, pa čak i usmrtiti mačku.

Mačka isto tako kandžama može ozlediti psa, pogotovo ako se uplaši i reaguje u samoodbrani. Mačke za razliku od pasa puno teže prihvataju društvo drugih mačaka s kojima nisu odrasle i živele, pa će im isto tako duže nego psima trebati da prihvate društvo psa s kojim iznenada trebaju deliti dom.

Koliko dobro poznajete svog psa? – pre nego što odlučite  da mačku dovedete u dom u kojem već živi pas, trebali biste razmisliti o tome koliko dobro poznajete svog psa. Posebno morate paziti ako imate psa koji napolju voli loviti mačke. To ne znači da se i takav pas ne može naviknuti i prihvatiti mačje društvo. Psima je prirodno da se uzbude i potrče za stvarima ili životinjama koje se brzo kreću.Neki će psi za mačkom samo nakratko potrčati i odustati, drugi će mačku loviti dok god trči, a kada mačka stane prestaće ili će pobeći ako mačka zafrkće ili reagira u samoodbrani.

Pozitivno iskustvo – ima i onih koji žive s mačkama, ali teraju i naganjaju druge mačke. Nažalost, postoje i psi koji mačke i druge životinje love s ciljem da ih ubiju.  S odraslim psima koji nisu socijalizovani s mačkama, a imaju veoma izražen nagon za hvatanjem i ubijanjem plena, bolje je uopšte ne rizikovati i ne pokušavati u dom dovoditi mačku. Pazite da prvi susret bude pozitivno iskustvo i za psa i za mačku. Veoma je važno prethodno psa naučiti da se zaustavi na signale “stani”, “pusti” ili “ostavi” kako bi ga mogli kontrolisati.

U početku mačku i psa držite u odvojenim prostorijama, pogotovo kada vas nema kod kuće. Mački u njenu prostoriju stavite posip, igračke, grebalicu i zdelice za hranu i vodu. Ako imate velikog psa koji može skočiti na kvaku i otvoriti vrata, tada vrata prostorije zaključajte bez obzira na to što pas nikada pre nije otvarao vrata.Kada ste kod kuće, vrata možete zagraditi nekom preprekom, poput ogradice za decu. Tako mačka i pas će moći videti i nanjušiti jedno drugo ali bez direktnog kontakta.

Zaboravite na kažnjavanje i forsiranje – na pristojnoj ih udaljenosti hranite poslasticama. Ako se pas uzbudi i reaguje na prisustvo mačke, nemojte ga kažnjavati ili vikati na njega već ga pokušajte smiriti. Fizičko kažnjavanje, korekcije, vikanje i nervoza mogu izazvati još žešće reakcije jer će pas povezati neugodan nadražaj sa prisustvom mačke. Mačku pustite da priđe ogradi kada i ako to želi, a prilaženje nagradite poslasticom. Nikada mačku nemojte zatvarati u boks ili još gore, u transporter i gurati je pred psa.

Ako mačka želi da se sakrije, to bi joj trebalo i omogućiti. Bilo kakvo forsiranje samo će produžiti proces i pojačati strah. Imajte na umu da su mačke drugačije od pasa i da privikavanje može potrajati mesecima. Ako mačka želi da izađe i ne deluje uplašeno, možete je pustiti u istu prostoriju, no psa za početak imajte na opuštenom povocu i pažnju mu preusmerite na sebe i podstičite smirenost i željeno ponašanje poslasticama i pohvalama. Omogućite mački mesto na koje se može popeti koje je dovoljno visoko da je pas ne može dohvatiti, ili mesto gde se može zavući, npr. pod nameštaj.

Za svaki slučaj mački podrežite vrhove noktiju kako ne bi povredila psa.  Mlađi i zaigrani psi najverojatnije će se s mačkom hteti igrati, no potrebno im je dati vremena kako bi naučili da međusobno komuniciraju i razumeju se. Čak i mačka koja je navikla na pse korigovaće neobuzdano štene ili prezaigranog psa.

Došlo je vreme da prvi put ostanu sami kod kuće? – ako vidite da se i pas i mačka osećaju ugodno jedno uz drugo, možete ih početi ostavljati same. Pazite da ostavljanje bude vrlo postupno, najpre na par sekundi, pa pola minuta, pa produžavajte vreme ostavljanja. Ako imate imalo sumnje u to da bi vaš pas mogao čuvati resurse (igračke, ležaj, zdelicu za hranu), sklonite ih kada niste kod kuće ili mačku i psa nastavite držati u odvojenim prostorijama.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *