Adorable Chocolate Labrador Retriever Puppy

Šta sve koristite u kući što škodi kućnim ljubimcima

Ljubav prema ljubimcima mnoge natera da promene dosadašnje životne navike, pa nije zgoreg da pogledate i ovu listu koja može pomoći da vaš dom bude potpuno sigurno okruženje za životinje.

 

Izvor: Telegraf.rs

Mnoga sredstva za čiščenje koja koristite u kući sadrže prave otrove, a neka od njih na ambalaži uopšte nemaju upozorenje koliko su opasna po zdravlje. Prekomerna izloženost takvim sredstvima može uzrokovati mnoge bolesti, od alergije pa čak do kancera tvrde neki naučnici.

Najugroženija su deca i kućni ljubimci, jer njihovi maleni organizmi lakše upijaju otrove i teže ih se oslobađaju. Budući da su teži od vazduha, takvi toksini završe na podu, zbog čega su lako dostupni kućnim ljubimcima.

Ovo je popis stvari kojih bi trebalo da se rešite što pre ukoliko želite da prestanete da trujete sebe, svoju decu i kućnog ljubimca. A svaka od njih ima prirodnu zamenu koja je jednako efikasna i neškodljiva, piše net.hr.

Limun umesto deterdženta – masne tiganje i površine u kuhinji obrišite limunom. Efekat je isti, miris bolji, prostor zdraviji.

Alhoholno sirće umesto sredstva za odmašćivanje– sve masne mrlje moguće je efikasno ukloniti običnim sirćetom. Osim što nije otrovno, ono i dezinfikuje do određene mere, a dobra je zamena za izbeljivače koji suši i oštećuje kožu ruku.

Razređeni izbeljivač umesto sredstva za ribanje kupatila – tom tečnošću je moguće dezinfikovati baš sve, ali budite oprezni s tkaninama.

Belo vinsko sirće umesto omekšivača za rublje – možda miris nije baš baršunast i ne traje mesec dana, ali tkanine su mekane i – zdravije.

Ulje nima umesto sredstva protiv insekata – ulje ove indijske biljke odlično je sredstvo protiv nepoželjnih kućnih insekata (to uključuje i buve), a dostupno i u domaćim radnjama.

Običan tiganj umesto teflonskog– kada se materijali na koje se hrana ne lepi ugreju, a prvenstveno se misli na teflon, ispuštaju toksine koji su dovoljno snažni da ubiju kućnog ljubimca.

Umesto mirisnih sveća obične – mirisne sveće, osveživači prostora i mirisna ulja psima i mačkama smrde. Ove životinje imaju najmanje 40 puta osetljiviji njuh od našeg.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *