stock-photo-zwergschnauzer-puppy-standing-in-profile-isolated-on-white-background-124391125

Zdravlje: Kontrola buva u zatvorenom prostoru i okruženju

Pokušaj da se kontrolišu buve na našim ljubimcima je proces koji sadrži više koraka. Odrasle buve provode najviše vremena na životinjama, ali larve ćete naći u izobilju i u životnoj sredini, kao što su tepisi, prostirke, posteljina i trava.

 

 

Izvor: dr vet. med. Batica Trajković za magazin Pas

Za svaku buvu koju vidite na svom ljubimcu, u okruženju ima verovatno na stotine jaja i larvi.  Dakle, zaista efikasan program kontrole buva uvek uključuje tretiranje životne sredine, kao i lečenje vašeg ljubimca.

Osnovni koraci za uspešnu kontrolu buva:

  1. Uklonite buve iz okoline
  2. Uklonite buve iz spoljašnjeg okruženja
  3. Uklonite buve kod kućnih ljubimaca

Izbor proizvoda koji bi trebalo da se koriste mora da se zasniva na tome kolika je zaraza buvama; vrste, rasa, zdravstvenog stanja i starosti kućnog ljubimca; okoline; prisustva drugih kućnih ljubimaca kao i posebne porodične okolnosti (npr. deca, osobe sa astmom).

Nema uspešnog programa istrebljenja buva sa ljubimaca koji ne podrazumeva tretiranje životne sredine. Čišćenje buva sa ljubimaca podrazumeva da se mehanički uklone buve u svim fazama, tj. ubijanje preostalih odraslih i sprečavanje nezrelih oblika da se razviju.

Počnite tako što ćete usisavati detaljno, naročito ispod tepiha, ispod nameštaja  a najviše tamo gde ljubimac spava. Na ovaj način je moguće ukloniti i do 50% larvi.

Nakon svakog usisavanja zatvorite kesu usisivača u plastičnu kesu i odmah bacite.

Koristite proizvode koji će ubiti preostale odrasle buve i koji će zaustaviti  razvoj jaja i larvi. Možete ih naći u raznim oblicima npr. praškovi, sprejevi.

Perite posteljinu vašeg ljubimca nedeljno i tretirajte krevet. Ne zaboravite  da tretirate svoj automobil, garažu, podrum, ili neko drugo mesto gde vaš ljubimac provodi mnogo vremena.

Kontrola buva u spoljašnjem okruženju podrazumeva eliminisanje staništa u dvorištu i oblastima gde se najčešće nalaze buve. Buve traže mesto gde je vlažno i toplo. Naći ćete ih i tamo gde kućni ljubimci provode najviše vremena na otvorenom.  Dakle, usredsredite se na oblasti kao što su terase, pod tremovima, kuća vašeg ljubimca.

Kada čistite dvorište budite sigurni da ste bacili daleko organske otpatke, kao što je lišće, slama, trava. Najbolja kontrola buva je uvek prevencija.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *